با سخت شدن شرایط زندگی در ایران، بسیاری از مردم نسبت به مهاجرت علاقه نشان دادهاند. درصد بسیاری از این افراد را دانشجویان ایرانی تشکیل میدهند که ادامه تحصیل در کشورهای خارجی را یک هدف واقعی و مهم میدانند. مقاصد مختلفی برای مهاجرت وجود دارد که هر یک مزایای خاص خود را دارند. در این میان ترکیه به خاطر موقعیت جغرافیایی مناسب خود به یک مقصد مهاجرتی محبوب برای ایرانیان تبدیل شده است. اگر شما هم قصد مهاجرت به کشورهای دیگر را دارید، با تحصیل در ترکیه میتوانید به این هدف دست پیدا کنید.
ترکیه یکی از مهمترین کشورهای همسایه ایران است که در چند سال اخیر رشد فوقالعادهای را در ابعاد مختلف تجربه کرده است. خوشبختانه دانشگاههای ترکیه شرایط تحصیلی بینظیری را برای ایرانیان فراهم کردهاند. از همین رو بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مانند سطح علمی بالا، ارزان بودن و نزدیکی به ایران تحصیل در ترکیه را انتخاب کردهاند. البته برای شروع تحصیل در این کشور باید عوامل مختلف بررسی شود تا به بهترین نتیجه ممکن دست پیدا کنید. از همین رو در این مطلب از صبا ویزا جنبههای مختلف تحصیل در ترکیه را بررسی خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.
ترکیه، کشوری در همسایگی ایران با سیستم آموزشی مناسب
تحصیل در ترکیه از بهترین گزینههای تحصیلی برای دانشجویان علاقهمند به تحصیل در خارج از کشور به حساب میآید. این کشور زیبا همچنین جزو کشورهای گردشگری حساب میشود که سالانه تعداد زیادی توریست را به خود جذب میکند، به طوری که در سال 2020 این کشور جزو بهترین کشورهای جهان برای گذراندن ایام تعطیلات بود. مردم شاداب و با فرهنگ این کشور، سطح بالای کیفیت آموزش و مناطق زیبا و گردشگری، همه و همه باعث شدهاند تا هر سال به تعداد دانشجویان خارجی محصل در این کشور افزوده شود. در سال 2020 میلادی، کشور ترکیه با حدود 70 هزار دانشجوی بین المللی یکی از محبوبترین مقاصد تحصیلی برای داوطلبان تحصیلات بینالمللی شناخته شده است.
کمی درباره کشور زیبای ترکیه
کشور ترکیه، کشوری اورسیایی است، بدین معنا که بخشی از آن در قاره اروپا و بخش دیگری از آن در قاره آسیا میباشد. همین موقعیت خاص جغرافیایی و آب و هوای عالی این کشور باعث شده تا دانشجویان بدون نگرانی نسبت به شرایط آب و هوایی به این کشور مهاجرت کنند.
جالب است بدانید که شمال این کشور به دریای سیاه و جنوب غربی آن به دریای مدیترانه نیز راه دارد. ترکیه کشوری کوهستانی میباشد که دارای آب و هوای معتدل با بارشهای نسبتا زیاد میباشد. جمعیت این کشور زیبا در سال 2020 نزدیک به 84 میلیون نفر برآورد شده است. اکثر مردم این کشور نیز به دین اسلام پایبند هستند، به طوری که عیدهای غدیر و قربان در این کشور تعطیل رسمی میباشد.
زبان رسمی مردم این کشور ترکی استانبولی میباشد. با این حال تحصیل در این کشور به زبان انگلیسی نیز امکانپذیر میباشد. دانشجویان برای تحصیل در دانشگاههای کشور ترکیه به زبان انگلیسی میبایست مبلغی بیشتر از دورههای تحصیلی به زبان ترکی پرداخت کنند. با ما همراه باشید تا به بررسی کامل تحصیل در کشور ترکیه بپردازیم.
شرایط تحصیل در ترکیه
کشور ترکیه دارای کیفیت آموزشی بالایی میباشد که با هزینههای بسیار کم نسبت به کشورهای برتر دنیا گزینهای مقرون به صرفه و عالی برای تحصیل در خارج از کشور است. این کشور با ویژگیهای آموزشی خاصی که دارد، همواره از بهترین گزینههای مهاجرتی برای دانشجویان ایرانی به حساب میآمده است.
تحصیل در ترکیه برای ایرانیان به دلیل شباهت فرهنگی و زبانی، یکی از گزینه های محبوب برای فارغالتحصیلی از دبیرستان یا دانشگاه است. شرایط تحصیل در ترکیه برای ایرانیان به شرح زیر است:
- زبان ترکی: برای ورود به دانشگاههای ترکیه باید زبان ترکی را بلد باشید. در صورتی که زبان ترکی را نمیدانید، می توانید دورههای زبان را در ترکیه گذرانده و یا گواهی آزمونهای معتبر زبان را ارائه دهید.
- مدارک تحصیلی: برای ورود به دانشگاههای ترکیه باید دارای مدرک دیپلم باشید و گاهی اوقات دانشگاهها نیز مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا میخواهند.
- آزمون ورودی: برای ورود به دانشگاههای ترکیه باید آزمون ورودی (YKS) را قبول شوید. این آزمون شامل دو بخش عمومی و اختصاصی است.
- هزینه: هزینه تحصیل در دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان خارجی اغلب بالاتر از هزینه تحصیل برای دانشجویان ترکیه است. به همین دلیل، باید برای تحصیل در ترکیه مخارج بالایی را در نظر گرفت.
- اقامت: برای تحصیل در ترکیه، باید شرایط اقامت در این کشور را فراهم کنید که باید برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه درخواست دهید.
شرایط سنی برای تحصیل در ترکیه
شرایط سنی برای تحصیل در ترکیه یک امر بسیار مهم است که باید به آن توجه داشته باشید. برای ورود به دانشگاههای ترکیه برای تحصیل در مقطع کارشناسی، دانشجوان باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند و برای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز باید حداقل ۲۱ سال سن داشته باشند. در صورتی که داوطلب زیر سن قانونی برای تحصیل در دانشگاه باشد، میتواند با مجوز قانونی پدر و مادر یا سرپرست خود و به همراه داشتن مدارک مورد نیاز وارد دانشگاه شود.
همچنین برای ثبتنام در آزمون ورودی (YKS) برای ورود به دانشگاههای ترکیه، داوطلبان باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند و نمیتوانند برای دو بار پشت سر هم در آزمون شرکت کنند. در کل برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه باید داوطلب دارای سن قانونی برای ثبتنام باشد و در صورتی که زیر سن قانونی باشد، با مجوز قانونی و والدین خود می تواند وارد دانشگاه شود. در نتیجه شما باید شرایط خود را از این نظر بررسی کرده و موارد حداقلی را تامین کنید.
شرط معدل برای تحصیل در ترکیه
در ترکیه شرط معدل برای تحصیل در دانشگاههای مختلف متفاوت است و با توجه به رشته تحصیلی و دانشگاه مورد نظر ممکن است متغیر باشد. برای مثال در برخی دانشگاهها معدل حداقل برای ثبتنام در مقطع کارشناسی در حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد است، در حالی که در دیگر دانشگاهها این معدل بیشتر است و تا ۷۵ تا ۸۰ درصد میرسد. همچنین برای تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، دانشگاههای ترکیه ممکن است شرایط دقیقتری را در نظر بگیرند و معدل بالاتری را برای ثبتنام در نظر بگیرند.
از همین رو برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه باید در آزمون ورودی (YKS) شرکت کرده و در آزمونهای مختلفی مانند آزمون دیلی، آزمون علوم و مهندسی و آزمون علوم انسانی پذیرفته شوید. در کل برای ورود به دانشگاههای ترکیه باید داوطلب دارای معدل بالایی باشد و به عنوان یک دانشجوی خوب و موفق شناخته شود. در نتیجه حتما شرایط معدل خود را برای تحصیل در ترکیه بررسی کنید تا به یک جمعبندی کلی برسید.
سیستم آموزشی ترکیه
اگر قصد تحصیل در ترکیه را دارید، بهتر است که با سیستم آموزشی آن آشنایی پیدا کنید. سیستم آموزشی ترکیه شامل دورههای پیشدبستانی، ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی است. دوره پیش دبستانی و ابتدایی شامل 8 سال تحصیلی است، دوره متوسطه شامل 4 سال و دوره دانشگاهی شامل مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است.
در دوره پیش دبستانی و ابتدایی، دانشآموزان تحت آموزش علوم پایه، زبان ترکی و زبان انگلیسی، مطالعات اجتماعی، هنر و فرهنگ، ورزش و تربیت بدنی قرار میگیرند. در دوره متوسطه دانشآموزان به تعداد کمتری در کلاس درس حضور دارند و مباحث پیچیدهتری در دروس مختلف از جمله علوم پایه، ریاضیات، زبان ترکی و انگلیسی و مطالعات اجتماعی برای آنها آموزش داده میشود.
در دانشگاههای ترکیه دانشجویان در دوره کارشناسی، درسهای مرتبط با رشته تحصیلی خود را در کلاسهای درس حضوری یا به صورت آنلاین گوش میدهند و برای درسهای عملی به آزمایشگاه و کارگاههای مرتبط با رشته خود مراجعه میکنند. در دوره کارشناسی ارشد و دکتری، دانشجویان تحقیقاتی را در زمینه رشته تحصیلی خود انجام میدهند و پایاننامه یا رساله خود را تهیه میکنند.
شرایط سنی تحصیل در ترکیه
در سیستم آموزشی ترکیه، شرایط سنی برای تحصیل در مقاطع مختلف متفاوت است. برای ورود به دوره پیش دبستانی و ابتدایی، دانش آموز باید حداقل ۶ سال سن داشته باشد. برای ورود به دوره متوسطه، دانشآموز باید حداقل ۱۲ سال سن داشته باشد و برای ورود به دانشگاه، سن حداقل ۱۸ سال لازم خواهد بود. به عنوان یک دانشجوی خارجی در ترکیه، شما میتوانید برای شرکت در آزمون ورودی به دانشگاه حتی در سنین کمتر از ۱۸ سال نیز شرکت کنید. این در حالی است که برای ثبت نام در دانشگاه، باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشید.
همچنین برای شرکت در آزمون ورودی به دوره کارشناسی ارشد و دکتری، عموما شرط حداقل سنی ندارید، اما برای شرکت در آزمونهای ورودی به برخی از رشتهها ممکن است شرط سنی مشخصی وجود داشته باشد. در کل، برای تحصیل در ترکیه، شرایط سنی برای ورود به دورههای مختلف بسته به سطح تحصیلات، متفاوت است و برای اطلاعات دقیقتر، بهتر است با سفارت ترکیه یا دانشگاههای مورد نظر تماس بگیرید.
ویزای تحصیلی ترکیه
ویزای تحصیلی ترکیه یکی از انواع ویزاهایی است که به دانشجویان خارجی اجازه میدهد تا برای تحصیل در ترکیه به صورت موقت وارد کشور شوند. برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه، ابتدا باید یک پذیرش از دانشگاه یا مؤسسه آموزشی مورد نظر در ترکیه دریافت کنید. پس از دریافت پذیرش، باید مدارک مورد نیاز را جمعآوری کرده و درخواست ویزای تحصیلی را در سفارت ترکیه در تهران ثبت کنید. برای دریافت ویزای تحصیلی، باید شرایطی مانند داشتن گذرنامه معتبر، تکمیل فرم درخواست ویزا، پرداخت هزینه ویزا و برخی سندهای دیگر را ارائه دهید.
مدت زمان صدور ویزای تحصیلی ترکیه ممکن است متفاوت باشد، اما عموما طی چند هفته به شما اطلاع رسانی میشود. پس از ورود به ترکیه، باید به مراکز پلیس محل اقامت خود مراجعه کرده و اقامت خود را ثبت کنید. لازم به ذکر است که ممکن است شرایط و مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه با توجه به تغییرات قوانین و مقررات کشور متفاوت باشد. از همین رو حتما برای تحصیل در ترکیه تمامی تغییرات مربوط به قوانین را مورد بررسی قرار دهید.
بورسیه تحصیلی ترکیه
بورسیه تحصیلی ترکیه یکی از فرصتهایی است که برای دانشجویان بینالمللی فراهم شده است تا به صورت رایگان در دانشگاههای ترکیه تحصیل کنند. بورسیههای تحصیلی در ترکیه از طریق برنامههای مختلفی اعم از بورسیههای دولتی و خصوصی، بورسیههای دانشگاهی و بورسیههای بینالمللی ارائه میشود. دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه معمولا بر اساس معیارهای مختلفی از جمله عملکرد تحصیلی، تجربه کاری، نیاز به بورسیه، زبان و دیگر معیارها تعیین میشود.
برخی از بورسیههای تحصیلی ترکیه هزینههای تحصیلی، اقامتی و سایر هزینههای مرتبط با تحصیل در ترکیه را پوشش میدهند. برای دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه، باید در دانشگاههای ترکیه که بورسیههای مورد نظر شما ارائه میدهند، پذیرش دریافت کنید و پس از آن درخواست بورسیه را تکمیل و ارسال کنید. برای دریافت اطلاعات دقیقتر در مورد بورسیههای تحصیلی ترکیه، میتوانید با دانشگاههای مورد نظرتان در ترکیه تماس بگیرید و یا به وبسایتهای مرتبط مراجعه کنید.
شرایط بورسیه تحصیلی ترکیه
شرایط دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه برای دانشجویان بینالمللی ممکن است بر اساس دانشگاه و برنامه بورسیه متفاوت باشد. با این حال برخی از شرایط عمومی بورسیه تحصیلی ترکیه را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
- داشتن مدرک تحصیلی مناسب برای برنامه تحصیلی مورد نظر در دانشگاه ترکیه
- داشتن معدل مناسب (معمولاً بین 3 تا 3.5 برای بورسیههای دولتی و بین 2.5 تا 3.5 برای بورسیههای دانشگاهی و خصوصی)
- داشتن مدرک زبان انگلیسی معتبر (مانند TOEFL و IELTS)، در صورتی که زبان تدریس در دانشگاه ترکیه انگلیسی باشد. در صورتی که زبان تدریس در دانشگاه ترکیه ترکی باشد، میتوانید یک مدرک ترکیهای مانند YDS دریافت کنید.
- تجربه کاری (اگر لازم باشد)، برای بورسیههایی که مربوط به تحقیقات و پژوهشها هستند
- پاسخگویی به سوالات مصاحبه، ارسال مستندات مورد نیاز و پذیرش در دانشگاه ترکیه
در این میان بورسیههای دولتی در ترکیه به صورت عمومی ارائه میشوند و در نتیجه شرایط سنی خاصی برای دریافت آنها وجود ندارد. با این حال برخی از بورسیههای خصوصی و دانشگاهی ممکن است شرایط سنی خاصی را در نظر بگیرند. با داشتن بورسیه تحصیل در ترکیه با کمترین هزینه ممکن امکانپذیر خواهد بود.
هزینه تحصیل در ترکیه
هزینه تحصیل در ترکیه بسته به نوع دوره تحصیلی، محل و دانشگاه متفاوت است. برای دانشجویان بینالمللی، هزینه های تحصیلی شامل هزینههای دوره و مخارج زندگی مانند اجاره، غذا و تفریح خواهد بود. در ادامه هزینههای تحصیل در ترکیه را برای شما توضیح می دهیم.
هزینه های دوره تحصیلی
هزینههای دوره در دانشگاه های دولتی در ترکیه بسیار پایین است. برای دانشگاههای خصوصی هزینههای بیشتری میتواند دریافت شود. برای مثال، هزینه تحصیل در یک دانشگاه خصوصی در ترکیه میتواند بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار در سال باشد.
هزینه های زندگی
هزینههای زندگی بستگی به شهر و منطقه دانشگاه دارد. به طور کلی شهرهای بزرگ مانند استانبول و آنکارا هزینههای بیشتری نسبت به شهرهای کوچکتر دارند. به عنوان مثال، هزینههای زندگی برای یک دانشجوی بینالمللی در استانبول میتواند بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ دلار در ماه باشد. موارد مهمی همچون اجاره آپارتمان، حمل و نقل، خرید غذا، کتاب و لوازم التحریر، بیمه و هزینه های مربوط به تفریح و سرگرمی هزینههای زندگی در ترکیه هستند.
هزینه زندگی در ترکیه برای دانشجویان
هزینه تحصیل در ترکیه برای دانشجویان به شدت وابسته به شهر و منطقهای است که در آن زندگی میکنند. در شهرهای بزرگ و پر جمعیت مانند استانبول و آنکارا، هزینهی زندگی بیشتر است نسبت به شهرهای کوچکتر. برای مثال، هزینهی اجارهی یک اتاق در شهرهای بزرگ مانند استانبول و آنکارا معمولاً بالاتر از شهرهای کوچکتر است. علاوه بر اجاره، هزینههای دیگری مانند خوراک، حمل و نقل، پوشاک، کتابها و موارد دیگر نیز در تعیین هزینههای زندگی مهم هستند.
به طور کلی، برای یک دانشجوی بینالمللی هزینه زندگی در ترکیه بین ۵۰ تا ۹۰ هزار لیر ترکیه در ماه است. اما باید توجه داشت که این تخمین بسیار تقریبی است و میتواند بسته به شهر و شرایط شخصی متفاوت باشد. برای کاهش هزینههای زندگی، برخی دانشجویان ایرانی ترجیح میدهند که در خانههای اشتراکی زندگی کنند که هزینه اجاره را با دیگر دانشجویان به اشتراک میگذارند.
بهترین دانشگاه های ترکیه
شناخت بهترین دانشگاه های ترکیه به شما این فرصت را میدهد تا از شرایط پذیرش عالی برخوردار شوید. خوشبختانه شماری از بهترین دانشگاههای خاورمیانه در کشور ترکیه قرار دارند که امکان تحصیل در آنها برای شما فراهم خواهد بود. با توجه به اهمیت بالای تحصیل در ترکیه، در ادامه به تعدادی از بهترین مراکز علمی این کشور آشنایی پیدا میکنیم.
دانشگاه بغازیچی استانبول
دانشگاه بغازیچی یکی از برترین دانشگاههای ترکیه و آسیا است و در رتبهبندی QS World University Rankings 2022 به عنوان بهترین دانشگاه ترکیه در رتبه ۲۳ جهان قرار دارد. این دانشگاه در سال ۱۹۷۱ تاسیس شد و به عنوان اولین دانشگاه انگلیسی زبان ترکیه شناخته شده است. دانشگاه بوغازیچی به بیش از ۲۵۰۰۰ دانشجو در بیش از ۳۰ رشته تحصیلی اجازه میدهد تا در سطوح لیسانس، کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل کنند. این دانشگاه از تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی و کتابخانههای غنی برخوردار بوده و در ارائه آموزشهای مهندسی، تجارت و علوم انسانی بسیار موفق عمل کرده است. از همین رو شما میتوانید که به عنوان یک گزینه عالی بر روی آن حساب باز کنید.
دانشگاه بیلکنت آنکارا
دانشگاه بیلکنت یکی از معتبرترین دانشگاههای ترکیه است که در رتبهبندی QS World University Rankings 2022 به عنوان دومین دانشگاه برتر ترکیه و در رتبه ۱۸۶ جهان قرار دارد. این دانشگاه در سال ۱۹۸۴ تاسیس شد و از زمان تاسیس تاکنون در پی توسعه و پیشرفت همیشگی است. دانشگاه بیلکنت بیش از ۲۵۰۰۰ دانشجو را در بیش از ۱۵۰ رشته تحصیلی در سطوح لیسانس، کارشناسی ارشد و دکتری پذیرش میکند.
این دانشگاه در ارائه آموزش به روش مسئله محور و تحت مالکیت صنعتی فعالیت میکند و تحقیقات علمی و صنعتی متعددی در داخل و خارج از کشور انجام میدهد. دانشگاه بیلکنت در داخل و خارج از ترکیه به دلیل کیفیت آموزشی بالا، ارائه دهنده برنامه های تحصیلی بینالمللی و همکاری با صنعت برخورداری میکند. در نتیجه این مورد برای تحصیل در ترکیه عالی خواهد بود پس آن را به هیچ عنوان از دست ندهید.
دانشگاه سابانجی استانبول
دانشگاه سابانجی (Sabancı Üniversitesi) یکی از معتبرترین و پیشرفتهترین دانشگاههای ترکیه است. این دانشگاه در سال ۱۹۹۴ با تأسیس شرکت Sabancı Holding به عنوان یک دانشگاه غیرانتفاعی در استانبول شروع به کار کرد. این دانشگاه در بین دانشگاههای ترکیه به دلیل کیفیت بالای آموزشی و پژوهشی خود شناخته شده است و به رتبه بندی QS World University Rankings از بین دانشگاههای برتر جهان در سالهای مختلف صدرنشین شده است.
دانشگاه سابانجی در زمینههای مختلفی از جمله مهندسی، علوم پایه، اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی آموزش میدهد و دانشجویانی از سراسر دنیا در آن تحصیل میکنند. این دانشگاه با برگزاری کارگاهها، همایشها، نشستهای علمی و فرهنگی و همچنین همکاری با دانشگاههای برتر جهان، در راستای تحقق موفقیت دانشجویان خود تلاش میکند. در نتیجه برای تحصیل در ترکیه نیم نگاهی هم به این گزینه جذاب داشته باشید.
دانشگاه کوچ استانبول
دانشگاه کوچ (Koc University) یکی از دانشگاههای برتر ترکیه است که در سال ۱۹۹۳ تأسیس شده است. دانشگاه کوچ در غرب استانبول قرار دارد و در زمینی به مساحت ۶۵۰ هکتار قرار گرفته است. این دانشگاه دارای بیش از ۱۰ هزار دانشجوی تحصیلات تکمیلی و فوقلیسانس میباشد و دارای دو دانشکده، ۳۴ رشته تحصیلی و ۲۱ مرکز تحقیقاتی است. دانشگاه کوچ به عنوان یکی از بهترین دانشگاههای ترکیه شناخته شده است و در رتبهبندی QR در سال ۲۰۲۲، در رتبه ۴۳۳ جهان قرار گرفته است.
علاوه بر این دانشگاه کوچ از تعداد قابل توجهی از دانشجویان بینالمللی نیز بهره میبرد که این مسئله باعث شده است تا محیطی فرهنگی گوناگون و جذاب برای دانشجویان فراهم شود. در نتیجه این مورد برای تحصیل در ترکیه میتوانید بر روی این گزینه حساب ویژهای باز کنید.
دانشگاه دولتی آنکارا
دانشگاه آنکارا (Ankara University) یکی از قدیمیترین و بزرگترین دانشگاههای ترکیه است. این دانشگاه در سال ۱۹۴۶ تاسیس شده و از آن زمان به عنوان یکی از برترین مراکز آموزشی کشور شناخته میشود. دانشگاه آنکارا دارای ۱۵ دانشکده و ۴۰۰۰۰ دانشجو است که در بیش از ۱۵۰ رشتهی تحصیلی فعالیت میکنند. این دانشگاه در زمینههای مختلفی از جمله علوم پایه، مهندسی، پزشکی، ادبیات و علوم انسانی، علوم اجتماعی و حقوق فعالیت دارد.
همچنین دانشگاه آنکارا از تجهیزات و امکانات بسیار خوبی برخوردار است که به دانشجویان کمک میکند تا به بهترین شکل از آموزش و پژوهش استفاده کنند. به علاوه دانشگاه آنکارا با همکاری با دانشگاههای برتر جهان، برای دانشجویان فرصتهایی را فراهم میکند تا در کنار دانشگاه، تجربیات جهانی خود را گسترش دهند. از همین رو برای تحصیل در ترکیه میتوانید به سراغ این گزینه جذاب بروید.
زمان اپلای دانشگاه های ترکیه
بررسی ددلاین دانشگاه های ترکیه به شما این فرصت را میدهد تا در بهترین زمان برای پذیرش تحصیلی خود اقدام کنید. در این حالت میتوانید بهتر شرایط تحصیل در ترکیه را برای خود فراهم نمایید. دانشگاههای ترکیه دو دوره پذیرش دارند؛ یکی در بهار و دیگری در پاییز. برای دوره بهار، اپلای آغاز معمولاً از ماه نوامبر شروع میشود و تا اوایل ژانویه ادامه دارد. برای دوره پاییز زمان اپلای معمولاً از ماه فوریه شروع شده و تا ماه آوریل ادامه دارد.
اما این تاریخها برای هر دانشگاه ممکن است متفاوت باشد. بنابراین بهتر است برای دریافت اطلاعات دقیقتر، به وب سایت هر دانشگاه مراجعه کنید. همچنین برای دورههای کارشناسی ارشد و دکتری، گاهی اوقات دانشگاهها مهلت های اضافی برای اپلای اختصاصی خود را تعیین میکنند. در نتیجه ارتباط درست و پیوسته با دانشگاه بسیار مفید خواهد بود.
بهترین رشته برای تحصیل در ترکیه
وقتی که درباره تحصیل در ترکیه صحبت میکنیم، موضوع انتخاب رشته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود. در حال حاضر رشتههای گستردهای در دانشگاههای ترکیه ارائه میشود که هر کدام از آنها در نوع خود حائز اهمیت هستند. البته نباید فراموش کرد که سطح علمی دانشگاههای ترکیه در برخی از رشتههای بالاتر است. از همین رو چند رشته مناسب برای تحصیل در ترکیه را بررسی میکنیم.
تحصیل رشته های مهندسی در ترکیه
ترکیه یکی از مقاصد پرطرفدار برای دانشجویان جهانی است که قصد تحصیل در رشتههای مهندسی را دارند. دانشگاههای ترکیه دارای برنامههای آموزشی کامل در بیشتر زمینههای مهندسی هستند که مهندسان جوان در آینده میتوانند شرایط شغلی خوبی در این کشور داشته باشند. رشتههای مهندسی موجود در ترکیه شامل موارد زیر هستند.
- مهندسی برق
- مهندسی مکانیک
- مهندسی عمران
- مهندسی صنایع
- مهندسی کامپیوتر
- مهندسی شیمیایی
برنامههای تحصیلی در این رشتهها شامل دروس عملی و نظری است که به دانشجویان این امکان را میدهد تا مهارتهای مورد نیاز برای کار در صنعت را کسب کنند. همچنین برنامههای تحصیلی در این رشتهها اغلب با استفاده از آخرین تکنولوژیها و متدهای آموزشی بهروز تدریس میشوند. با توجه به تعداد دانشگاههای برتر در ترکیه، دانشجویان میتوانند انتخاب بهتری برای تحصیل در رشتههای مهندسی خود پیدا کنند.
تحصیل رشته های علوم پایه در ترکیه
ترکیه به عنوان یکی از کشورهایی با سابقه طولانی در زمینه آموزش و پژوهش، یکی از مقاصد محبوب دانشجویان برای تحصیل در رشتههای علوم پایه است. رشتههای علوم پایه شامل ریاضی، فیزیک، شیمی و زیستشناسی میشوند. دانشگاههای ترکیه در این رشته ها دورههای تحصیلی بسیار متنوعی از جمله لیسانس، فوق لیسانس و دکتری را ارائه میدهند. دانشگاههایی مانند دانشگاه آنکارا، دانشگاه بوغازیچی، دانشگاه بیلکنت و دانشگاه استانبول از جمله دانشگاههای معتبری هستند که ارائه دهنده برترین برنامههای آموزشی در این رشتهها میباشند.
همچنین برای دانشجویان بینالمللی، دانشگاههای ترکیه امکانات بسیار مناسبی را در زمینه اقامت، امکانات و خدمات دانشجویی فراهم میکنند. بنابراین اگر شما به دنبال تحصیل در رشتههای علوم پایه هستید، ترکیه به عنوان یکی از مقاصد مناسب و با کیفیت میتواند برای شما گزینه خوبی باشد. در نتیجه هر چه سریعتر برای تحصیل در ترکیه دست به کار شوید.
تحصیل رشته پزشکی در ترکیه
ترکیه دارای دانشگاههای بسیار خوبی در زمینه آموزش علوم پزشکی است و برخی از این دانشگاهها در رتبهبندیهای جهانی نیز شناخته شدهاند. برای ورود به رشته پزشکی در ترکیه، دانشجویان باید ابتدا آزمون عمومی ورودی دانشگاههای ترکیه یا آزمون داخلی دانشگاههای خاص را قبول شوند. سپس باید آزمون ورودی به رشته پزشکی یا یکی از رشتههای مرتبط را قبول کنند.
در این رشته، دوره تحصیلی شش ساله است و پس از فارغالتحصیلی، دانشجویان باید آزمون دولتی را با موفقیت گذرانده و مدرک پزشکی خود را کسب کنند. هزینه تحصیل در این رشته بسیار بالاست و باید برای آن مبالغ قابل توجهی را هزینه کرد. در نتیجه اگر به فکر تحصیل در ترکیه هستید حتما به این موارد توجه کافی را داشته باشید. با توجه به گستردگی رشته های تحصیلی ترکیه در زمینه پزشکی انتخابهای متنوعی پیش روی شما خواهد بود پس این فرصت طلایی را از دست ندهید.
تحصیل رشته های علوم انسانی در ترکیه
ترکیه یکی از مقاصد برتر جهان برای تحصیل در رشتههای علوم انسانی میباشد. دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان علاقهمند به رشتههای علوم انسانی، گزینههای متنوعی را ارائه میدهند. اگر قصد تحصیل در ترکیه را دارید این گزینهها برای شما مناسب خواهند بود. در ادامه برخی از بهترین رشتهها در این مورد را برای شما معرفی خواهیم کرد.
- اقتصاد
- مدیریت
- حسابداری
- حقوق
- روانشناسی
- جامعهشناسی
- فلسفه
- زبان و ادبیات
دانشگاههای برتری مانند دانشگاه آنکارا، بوگازیچی، هاکان، دانشگاه کوجا و یلدیز در رشتههای گفته شده دانشجو میپذیرند. برنامههای تحصیلی در این رشتهها از مقطع لیسانس تا دکترا در اکثر دانشگاهها وجود دارد. همچنین بسیاری از دانشگاهها برای دانشجویان بینالمللی برنامههایی از جمله کلاسهای آموزش زبان ترکی و یا برنامههای فرهنگی مختلف نیز دارند.
تحصیل رشته های مدیریت و بازاریابی در ترکیه
خوشبختانه برای تحصیل در ترکیه میتوانید به سراغ رشتههای مدیریت و بازاریابی هم بروید. ترکیه یکی از کشورهای محبوب برای تحصیل در زمینههای مختلف مانند مدیریت و بازاریابی است. دانشگاههای معتبر و برتر ترکیه دورههای متنوعی در زمینه مدیریت و بازاریابی ارائه میدهند. دورههای کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در این زمینهها در دانشگاههای مختلف قابل دسترسی هستند. دروسی مانند مبانی بازاریابی، مدیریت بینالمللی، تحلیل دادهها، مدیریت منابع انسانی و مدیریت استراتژیک برای دانشجویان ارائه میشود.
همچنین برخی از دانشگاههای ترکیه همکاری با شرکتهای بزرگی را برای ارائه دورههای مرتبط با بازاریابی داشتهاند. به عنوان مثال دانشگاه بیلکنت، دورههای مرتبط با بازاریابی را با شرکتهای بزرگی مانند IBM، Microsoft و Oracle ارائه میدهد. با توجه به اینکه بازاریابی و مدیریت در تمام صنایع مورد نیاز است، تحصیل در این رشته در ترکیه میتواند برای دانشجویان فرصتهای شغلی خوبی را فراهم کند.
نحوه پذیرش در دانشگاه های ترکیه
برای تحصیل در ترکیه قبل از هر چیز باید به فکر اخذ پذیرش باشید. برای پذیرش در دانشگاههای ترکیه برای ایرانیان، ابتدا باید زبان ترکیه را بطور کامل یاد بگیرید و مدارک تحصیلی خود را ارسال کنید. برای داشتن شانس بیشتر در پذیرش، توصیه میشود که دارای مدرک تحصیلی بالاتری باشید و در رشتهای که در آن درخواست میدهید، تجربه کاری داشته باشید.
برای پذیرش در برخی دورهها، نمرات آزمونهای استاندارد مانند TOEFL، IELTS و GRE نیز مورد نیاز است. همچنین برای بعضی از دورهها مانند دوره دکترا، باید یک پروپوزال پژوهشی نوشته و آن را ارسال کنید. پس از ارسال مدارک و بررسی آنها توسط دانشگاه، شما در صورت قبول شدن، دعوت به ثبت نام خواهید شد. در نهایت شما باید مراحل ثبت نام را طی کرده و هزینههای شهریه و اقامت را پرداخت کنید.
برای پذیرش در دانشگاههای ترکیه، نیاز است که داوطلبان ابتدا ثبتنام آنلاین را انجام دهند. پس از ثبتنام، آنها باید مدارک خود را ارسال کنند. این مدارک شامل مدارک تحصیلی، مدارک زبان و شناسنامه است. پس از بررسی مدارک، دانشگاه به داوطلبان پاسخ خواهد داد و در صورت پذیرش، داوطلبان باید مراحل ویزای خود را نیز انجام دهند. همچنین در برخی دانشگاهها، آزمون ورودی برگزار میشود که بر اساس نتایج آن، داوطلبان پذیرش میشوند. لازم به ذکر است که نحوه پذیرش در دانشگاههای ترکیه برای دانشگاه به دانشگاه متفاوت است و باید به صورت جداگانه بررسی شود.
تحصیل آنلاین در ترکیه
تحصیل آنلاین یکی از راههایی است که بسیاری از دانشجویان در ترکیه انتخاب میکنند، به خصوص در شرایط کنونی که جهان با ویروس کرونا مواجه شده است. ترکیه در این زمینه قابلیتهای خوبی را ارائه میدهد، برای مثال دانشگاههای معتبری همچون دانشگاه آنکارا، بوغازیچی، سابانجا و دانشگاه تشکر در زمینه تحصیلات آنلاین فعالیت میکنند. برای شرکت در کلاسهای آنلاین دانشگاههای ترکیه، دانشجویان باید مراحل ثبت نام آنلاین را انجام دهند و پس از تأیید مدارک خود میتوانند به کلاسهای آنلاین دانشگاه شرکت کنند. همچنین میتوان از روشهای مختلف آموزش آنلاین مانند موسسات و آموزشگاههای آنلاین نیز استفاده کرد.
آموزش آنلاین در ترکیه در دو حوزه دانشگاهی و آموزش پایه و متوسطه قابل دسترسی است. با توجه به شرایط جدید کروناویروس، دانشگاهها نیز به شیوه آموزش آنلاین برخی از دروس را ارائه میدهند. همچنین در ترکیه برخی دانشگاهها مانند دانشگاه آنادولو، آموزش آنلاین برای دورههای کارشناسی ارشد و دکتری را نیز ارائه میدهند. هزینه آموزش آنلاین در ترکیه ممکن است کمتر از آموزش حضوری باشد و همچنین دانشجویانی که به هر دلیلی قادر به شرکت در کلاسهای حضوری نیستند، از این روش برای آموزش استفاده میکنند. از همین رو برای تحصیل در ترکیه میتوان از این قابلیت استفاده کرد.
مدارک مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه
برای اینکه بتوانید تحصیل در ترکیه را آغاز کنید، حتما باید به فکر آمادهسازی مدارک لازم در این زمینه باشید. نکته مهم این است که هر گونه وجود نقص در مدارک میتواند منجر به رد درخواست پذیرش شما شود. از همین رو باید با حساسیت بیشتری این موضوع را دنبال کنید. برای تحصیل در ترکیه، برخی از مدارک مهم را در ادامه معرفی خواهیم کرد.
- آخرین مدرک تحصیلی معتبر به صورت ترجمه شده
- مدارک زبان تافل یا آیلتس برای انگلیسی یا مدرک TÖMER برای زبان ترکی
- پاسپورت معتبر با حداقل ۶ ماه اعتبار
- مدارک تصویری شامل عکس پاسپورت و کارت ملی
شاید در برخی موارد، مدارکی مانند سابقه کیفری و یا سوابق پزشکی نیز مورد نیاز باشد. لازم به ذکر است که برای هر دانشگاه و دوره تحصیلی میتواند الزامات مخصوص به خود داشته باشد. بنابراین بهتر است که برای کسب اطلاعات بیشتر، به سایت رسمی دانشگاه مربوطه مراجعه کنید. با این حال مهمترین مدارکی که در هر دانشگاهی مورد نیاز است برای شما بیان شد.
گپ تحصیلی ترکیه
گپ تحصیلی در حقیقت به فاصله ایجاد شده بین دو دوره تحصیلی گفته میشود. بسیاری از دانشگاهها مقدار مشخصی از گپ تحصیلی را برای پذیرش دانشجو قبول میکنند. از همین رو شما میتوانید شرایط هر دانشگاه را به شکل مجزا بررسی کنید. خوشبختانه ترکیه یکی از کشورهایی است که بروی گپ تحصیلی سختگیری زیادی ندارد.
از همین رو شما میتوانید برای تحصیل در ترکیه دست به کار شوید. البته ممکن است برخی از دانشگاهها گپ تحصیلی حداکثر ۳ تا ۵ ساله را در نظر گرفته باشند. در هر صورت شما باید این مورد را درباره رشته و دانشگاه انتخابی به صورت مجزا بررسی کنید. مطمئنا با انجام درست و حرفهای این کار قادر خواهید بود که از شرایط پذیرش دانشگاه مورد نظر خود مطمئن شده و شرایط خود را بسنجید.
تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم
ترکیه یکی از کشورهایی است که دانشجویان بینالمللی زیادی از جمله ایرانیان را در خود جای داده است. با داشتن مدرک دیپلم، شما میتوانید به صورت مستقیم در دانشگاههای ترکیه برای تحصیل ثبت نام کنید. برای ثبت نام در دانشگاههای ترکیه، باید ابتدا در سایتهای دانشگاههای مختلف ثبت نام کنید و فرم درخواست خود را پر نمایید. همچنین باید مدارک خود شامل مدرک دیپلم و مدرک زبان انگلیسی را در زمان مشخص ارسال کنید.
در صورتی که مدرک زبان انگلیسی ندارید، میتوانید با شرکت در آزمون زبان ترکیه YÖS مدرک زبان لازم را کسب کنید. هزینه تحصیل در ترکیه به عواملی مانند دانشگاه، رشته تحصیلی و زبان تحصیلی شما بستگی دارد. هزینه تحصیل برای دانشجویان بینالمللی به طور معمول بیشتر از دانشجویان داخلی است.
در کل تحصیل در ترکیه یک فرصت بسیار خوب برای دانشجویان بینالمللی به خصوص ایرانیان میباشد. با توجه به تنوع بالای رشتههای تحصیلی، امکانات آموزشی و پژوهشی بسیار خوب و همچنین هزینههای نسبتاً پایین نسبت به دیگر کشورها، تحصیل در ترکیه برای شما یک گزینه جذاب میتواند باشد.
تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان
در حال حاضر، برای ورود به دانشگاههای ترکیه، زبان ترکی یا انگلیسی به عنوان زبان تحصیلی انتخاب میشود و باید مدارک معتبر زبانی برای آنها در اختیار داشته باشید. در صورتی که مدرک زبان ترکی یا انگلیسی ندارید، میتوانید ابتدا دورههای زبانی را در ترکیه بگذرانید تا بتوانید به طور قانونی و قابل قبول در دانشگاههای ترکیه ثبتنام کنید. در صورتی که شما بتوانید این دوره زبان را پشت سر بگذارید امکان تحصیل در ترکیه برای شما فراهم خواهد شد.
همچنین در برخی دانشگاهها، امکان ثبت نام بدون داشتن مدرک زبان به شرط اخذ شرایط خاص وجود دارد. به همین دلیل بهتر است با دانشگاههای مورد نظر تماس بگیرید و اطلاعات دقیقی را درباره شرایط و نحوه ثبت نام دریافت کنید. در هر صورت توصیه میشود که قبل از شروع تحصیل در ترکیه، به طور کامل با شرایط و الزامات مورد نیاز آشنا شوید تا هیچ مشکلی برایتان پیش نیاید.
تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی
در حال حاضر، ترکیه یکی از مقاصد محبوب برای تحصیلات بینالمللی به حساب میآید و بسیاری از دانشگاههای ترکیه برنامههای تحصیلی به زبان انگلیسی را به دانشجوان بینالمللی ارائه میدهند. برای تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی، باید شرایط و مراحل زیر را دنبال کنید:
- پیدا کردن دانشگاه مناسب: ابتدا باید دانشگاهی که در آن میخواهید تحصیل کنید، را پیدا کنید. برای این کار میتوانید از وبسایتهای مختلفی که لیست دانشگاههای ترکیه را در اختیار دارند، استفاده کنید.
- ارسال مدارک: پس از انتخاب دانشگاه مورد نظر، باید مدارک خود را برای آن دانشگاه ارسال کنید. این مدارک شامل رزومه، مدرک تحصیلی، مدارک زبان، نامههای توصیه و هر مدرک دیگری است که دانشگاه مورد نظر بخواهد.
- پاسخ به مصاحبه: برخی از دانشگاهها برای ورود به برنامههای تحصیلی خود مصاحبه میگیرند. در این مصاحبه، باید مهارتهای زبانی و تحصیلی خود را نشان دهید.
- دریافت پذیرش: پس از تأیید مدارک و مصاحبه، دانشگاه شما را به برنامه تحصیلی خود پذیرفته خواهد کرد.
- اخذ ویزا: برای ورود به ترکیه، باید ویزای دانشجویی را دریافت کنید. برای این کار باید به سفارت ترکیه در کشور خود مراجعه کنید و مدارک مورد نیاز را تحویل دهید.
تحصیل کارشناسی در ترکیه
تحصیل در مقطع کارشناسی کشور ترکیه یکی از بهترین و ارزانترین گزینههای تحصیلی برای دانشجویانی است که به زبان ترکی استانبولی مسلط هستند. دانشجویان میتوانند با ارائه دیپلم خود به همراه ریز نمرات به دانشگاه مد نظر و قبولی در آزمونهای ورودی در دانشگاههای این کشور مشغول به تحصیل بشوند.
این دوره به مدت 4 سال طول میکشد که به صورت کلی به زبان ترکی ارائه میشود. هزینههای دانشگاههای کشور ترکیه در این مقطع برای داوطلبان این دوره به زبان ترکی، حدود 300 تا 800 دلار در سال میباشد. هزینههای این دوره در زبان انگلیسی نیز 500 تا 1800 دلار سالانه میباشد. در مقطع لیسانس دانشجویان مجوز 10 ساعت کار نیمه وقت را نیز دارا میباشند.
تحصیل کارشناسی در ترکیه شامل چندین مرحله است. اولین قدم برای تحصیل در ترکیه، انتخاب دانشگاه و برنامه تحصیلی مناسب خواهد بود. برای این کار میتوانید با مراجعه به وب سایتهای دانشگاهها و بررسی برنامههای تحصیلی در زمینههای مختلف، دانشگاهی را انتخاب کنید که برنامههای تحصیلی مورد نیاز شما را دارد. پس از انتخاب دانشگاه، باید مراحل پذیرش را طی کنید. این مراحل شامل ارسال مدارک، ثبت نام و پرداخت هزینههای لازم می باشد.
همچنین برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه، باید زبان ترکی یا زبان انگلیسی را به طور کامل مسلط باشید. در صورتی که زبان ترکی را به طور کامل بلد نیستید، باید دورههای آموزشی زبان ترکی را پیش از شروع تحصیل در دانشگاه، گذرانده و مدرک مربوطه را اخذ کنید. بعد از پذیرش در دانشگاه، باید به صورت منظم به کلاسها حضور داشته باشید و برای امتحانات آماده شوید. همچنین در طول دوره تحصیلی، شما میتوانید در پروژهها و فعالیتهای مختلف شرکت کرده و تجربیاتی مفید کسب کنید.
مدارک لازم برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
در صورتی که به دنبال تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی هستید، باید حتما مدارک لازم برای آن را آماده کنید. هر دانشگاه برای پذیرش دانشجویان جدید مدارک خاصی را درخواست میکند. با این حال بسیاری از مدارک جنبه عمومی دارند که در لیست زیر مهمترین آنها را بیان خواهیم کرد.
- اصل مدرک دیپلم
- ریزنمرات دبیرستان
- مدارک هویتی نظیر شناسنامه و کارت ملی
- پاسپورت
- انگیزه نامه
- پر کردن فرم درخواست پذیرش دانشگاه
- مدرک زبان ترکی یا انگلیسی معتبر
هر کدام از مدارک گفته شده نقش بسیار مهمی در فرایند پذیرش شما دارند پس همیشه سعی کنید که در اسرع وقت برای تحصیل در ترکیه این موارد را آمادهسازی کنید.
تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه
تحصیل در دوره کارشناسی ارشد ترکیه نیز یکی از ارزانترین و در عین حال با کیفیتترین دورههای آموزشی در اروپا است. این دوره عموما 2 سال به طول میانجامد. پس از اتمام دو سال دوره کارشناسی ارشد دانشجویان برای فارغ التحصیل شدن نیاز به ارائه پایان نامه دارند.
هزینه دانشگاههای کشور ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد برای دورههای زبان ترکی 300 تا 600 دلار در سال و برای دورههای ارائه شده به زبان انگلیسی 600 تا 900 دلار در سال میباشد. دورههای ارشد و دکتری در ترکیه به دلیل بورسیههای تحصیلی نیز از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.
تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه، پس از دریافت مدرک کارشناسی، گام بعدی برای دانشجویانی است که میخواهند پیشرفت بیشتری در زمینه تحصیلات خود داشته باشند. برای شروع تحصیل در کارشناسی ارشد در ترکیه، دانشجویان باید دوره آموزشی مربوط به رشته مورد نظر خود را انتخاب کنند.
برای شرکت در این دوره آموزشی، دانشجویان باید شرایط مشخصی را داشته باشند. مواردی مانند داشتن مدرک کارشناسی، مدرک آیلتس یا تافل معتبر و مدرک زبان ترکیه جزو الزامات خواهد بود. پس از موفقیت در مراحل پذیرش، دانشجویان باید به صورت پیوسته به کلاسها حضور داشته و به مطالعه مستمر و پژوهش در زمینه تخصصی خود بپردازند.
بیشتر دورههای کارشناسی ارشد در ترکیه، شامل یک ترم آموزشی و دو ترم اصلی میشود. در طول ترم آموزشی، دانشجویان به مباحث پایه و مفاهیم اصلی رشته خود آشنا میشوند و به مطالعه منابع آموزشی اختصاصی میپردازند. در ترمهای بعدی دانشجویان به تخصصیتر شدن مطالب و پژوهش در زمینه تخصصی خود میپردازند و نیز مطالعهی مطالب پیشرفتهتر را شروع میکنند.
مدارک لازم برای تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه
در صورتی که قصد دارید تحصیل در ترکیه را در مقطع کارشناسی ارشد دنبال کنید، باید مدرارک مهم و لازم را در این مورد تهیه کنید. هر گونه نقص در مدرک میتواند فرایند پذیرش را با مشکل مواجه کند. از همین رو در ادامه سعی میکنیم تا این مدارک را معرفی نماییم.
- اصل مدرک کارشناسی
- ریزنمرات دوره تحصیلی کارشناسی
- توصیه نامه اساتید کارشناسی
- انگیزه نامه
- رزومه تحصیلی و کاری
- مدرک زبان ترکی یا انگلیسی معتبر
- مدارک هویتی نظیر شناسنامه و کارت ملی
- پاسپورت معتبر
اگر شما بتوانید مدارک را در زمان مناسب به دست دانشگاه برسانید، فرایند بررسی آن با سرعت بسیار بالایی پیش خواهد رفت. تحصیل در ترکیه فرصت مناسبی است که به هیچ وجه نباید آن را از دست دهید پس برای تهیه این مدارک سریعا اقدام کنید.
تحصیل دکترا در ترکیه
تحصیل در مقطع دکتری کشور ترکیه یکی از مناسبترین گزینههای دانشجویان کشور عزیزمان میباشد. تحصیل در این مقطع در دانشگاههای ترکیه مانند بسیاری از کشورهای جهان به آیلتس 6.5 به بالا نیاز دارد (معادل 79 TOFEL iBT). دانشجویان علاقهمند به تحصیل در این کشور میبایست رزومه تحصیلی مناسب و مقالات بین المللی ISI را دارا باشند. این دوره که عموما به مدت 3 سال طول میکشد، بین 500 تا 1000 دلار در سال هزینه دارد. شهریه دانشگاههای خصوصی این کشور در مقطع دکتری بین 5 هزار تا 17 هزار دلار میباشد.
تحصیل دکترا در ترکیه برای دانشجویان بسیار جذاب است. دوره دکترا در ترکیه معمولاً حداقل ۳ سال طول میکشد و به دانشجویان کمک میکند تا تخصص خود را در زمینه تحقیقات علمی گسترش دهند. دانشگاههای ترکیه در رشتههای مختلفی از جمله علوم پایه، مهندسی و علوم پزشکی دورههای دکترا ارائه میدهند.
در دوره دکترا، دانشجویان باید پروژه تحقیقاتی خود را ارائه کنند و به طور کامل در موضوع خود تحقیق انجام دهند. دانشجویان باید با استفاده از تکنولوژیهای مدرن و تجهیزات پیشرفته تحقیقات خود را انجام داده و امور تحقیقاتی دانشگاه را پیش ببرند.
بعد از پایان دوره دکترا، دانشجویان میتوانند به عنوان محققان، اساتید دانشگاه و پژوهشگران در شرکتهای تحقیقاتی و صنعتی فعالیت کنند. همچنین این دوره امکان ادامه تحصیل در دوره پسادکترا را نیز فراهم میکند. از همین رو تحصیل در ترکیه میتواند یک آینده جذاب را برای شما رقم بزند.
مدارک لازم برای تحصیل دکترا در ترکیه
تحصیل دکترا در ترکیه برای دانشجویانی که علاقهمند به تحقیقات علمی هستند، یک فرصت بزرگ است. برای ورود به دوره دکترا در ترکیه، دانشجویان باید شرایط و مدارک زیر را داشته باشند:
- اصل مدرک کارشناسی ارشد
- اصل مدرک دیپلم و لیسانس
- مدرک زبان تافل یا آیلتس معتبر
- توصیه نامه از یک استاد دانشگاه یا پژوهشگر معتبر
- تجربه کاری یا پژوهشی در زمینه تخصصی مورد نظر (در برخی موارد)
- مقالات علمی در موضوع مرتبط با تخصص خود
- انگیزه نامه
- پاسپورت معتبر
- رزومه کاری و تحصیلی
با توجه به این شرایط، دانشجویان میتوانند در دوره دکترا در رشتههای مختلفی شامل علوم پایه، مهندسی و علوم پزشکی ثبتنام کنند. بعد از پذیرش و ورود به دوره دکترا، دانشجویان میتوانند به طور کامل در پژوهشهای خود متمرکز شوند و به دست آوردن دانش عمیق در زمینه تخصصی خود ادامه دهند.
تحصیل پست دکترا در ترکیه
تحصیل پست دکترا در ترکیه یکی از محبوبترین گزینههای ادامه تحصیل برای دانشجویان بینالمللی است. پست دکترا در ترکیه معمولاً ۲ تا ۳ سال طول میکشد و در آن دانشجویان به عنوان محققان مستقل، تحقیقات پیشرفته در زمینه تخصص خود انجام میدهند. دوره پست دکترا از دوره دکترا کوتاهتر است و بیشتر برای آنهایی مناسب است که میخواهند به عنوان پژوهشگران و محققان در شرکتهای تحقیقاتی و صنعتی کار کنند.
در دوره پست دکترا، دانشجویان با توجه به تخصص خود، تحقیقات پیشرفته انجام میدهند و به دست آوردن نتایج مورد انتظار خود میپردازند. پس از پایان دوره، دانشجویان میتوانند به عنوان محققان و مشاوران در شرکتهای تحقیقاتی و صنعتی فعالیت کنند. در نتیجه اگر به فکر تحصیل در ترکیه هستید، شرکت کردن در دوره پست دکترا هم گزینه مناسبی است که امکان استفاده از آن برای شما فراهم خواهد بود.
مزایای تحصیل در ترکیه
امروزه میزان درخواستها برای تحصیل در ترکیه به شدت افزایش یافته است که این موضوع دلایل زیادی دارد. در حال حاضر ترکیه یک بستر فوقالعاده را برای دانشجویان بینالمللی فراهم کرده است تا از شرایط تحصیل عالی در این کشور برخوردار شوند. در ادامه به بررسی مزایای تحصیل در ترکیه پرداخته خواهد شد.
سطح بالای آموزشی
ترکیه به دلیل داشتن دانشگاههای با سطح بالای آموزشی، به عنوان یکی از بهترین و معتبرترین مقاصد تحصیلی جهان شناخته میشود. دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان خارجی بسیار جذاب هستند و محیط دوستانه و گستردهای دارند که به دانشجویان کمک میکند در یادگیری بهتر عمل کنند.
در ضمن دورههای تخصصی و پیشرفته در رشتههای مختلف در دانشگاههای ترکیه ارائه میشود و دانشجویان میتوانند با دیدن روشهای جدید و تحقیقات پیشرفته، تجربیات جدیدی کسب کنند. سیستم آموزشی ترکیه همچنین به دانشجویان اجازه میدهد تا با شرکت در کلاسهای تئوریک و عملی، مهارتهای لازم را کسب کنند و در عین حال به دنبال اهداف پژوهشی و تحقیقی خود باشند.
هزینه مناسب تحصیل
اگرچه هزینه تحصیل در ترکیه برای دانشجویان خارجی بالاتر از دانشجویان داخلی است، اما با توجه به سطح بالای آموزشی، تسهیلات و امکانات در دانشگاههای ترکیه، هزینه تحصیل در ترکیه میتواند بسیار مناسب باشد. علاوه بر این، دانشجویان میتوانند از بورسیهها و کمکهای مالی دولتی و غیردولتی نیز بهرهمند شوند که میتواند هزینه تحصیل را به شدت کاهش دهد. با توجه به نزدیکی ترکیه به ایران امکان رفتوآمد بهصورت ارزان هم برای محصلان فراهم خواهد بود.
شرایط کاری مناسب بعد از فارغ التحصیلی
ترکیه با داشتن اقتصاد بزرگ و دسترسی به بازارهای جهانی، فرصتهای شغلی زیادی برای فارغ التحصیلان دارد. با داشتن مدرک تحصیلی از دانشگاههای ترکیه، فرصتهای شغلی در صنایع مختلف از جمله فناوری اطلاعات و تولید برای شما قابل دستیابی خواهد بود. همچنین دانشجویانی که در ترکیه تحصیل کنند، فرصتهای شغلی در خود کشور و سایر کشورهای جهانی از جمله اروپا و خاورمیانه را نیز دارند.
برای افرادی که به دنبال یک کارآفرینی مستقل هستند، پایاننامههای دانشگاهی میتواند به عنوان زمینه ایجاد یک کسب و کار جدید و نوآورانه در ترکیه باشد. به طور خلاصه تحصیل در ترکیه فرصتهای شغلی زیادی را برای فارغ التحصیلان ایجاد میکند. در نتیجه بهتر است که به شکل جدیتری به این فرصت نگاه کنید.
تنوع فرهنگی بالا
ترکیه به عنوان یکی از کشورهای آسیای غربی با تاریخی غنی، دارای تنوع فرهنگی بالایی است. این تنوع فرهنگی با وجود جمعیت بزرگ ترکیه، باعث شده تا افراد از اقوام و مذاهب مختلف در این کشور زندگی کنند. بنابراین تحصیل در ترکیه به شما فرصتی برای تجربه فرهنگ و سبک زندگی مختلف از طریق ملاقات با افراد دیگر و انجام فعالیتهای فرهنگی، مذهبی و اجتماعی میدهد. علاوه بر این امکانات تفریحی، فرهنگی و توریستی وسیعی در ترکیه وجود دارد و شما میتوانید با استفاده از این امکانات بیشتر با این کشور و فضای متفاوت آن آشنا شوید.
بررسی رنکینگ دانشگاه های ترکیه
بررسی رنکینگ دانشگاه های ترکیه به شما این فرصت را میدهد تا تصمیم بهتری برای آینده خود بگیرید. بر اساس رتبهبندی QS برای سال ۲۰۲۲، دانشگاه بغازیچی ترکیه در رتبه ۱۰۱-۱۵۰ دنیا قرار دارد. همچنین دانشگاه صنعتی استانبول در رتبه ۱۵۱-۲۰۰، دانشگاه بیلکنت در رتبه ۲۰۱-۲۵۰، دانشگاه سابانچی در رتبه ۲۵۱-۳۰۰ و دانشگاه انقلاب در رتبه ۳۰۱-۳۵۰ قرار دارند.
در کل دانشگاههای ترکیه در سطح بینالمللی با رقبای خود رقابت میکنند و برخی از آنها در رشتههای خاص به عنوان رهبران در منطقه شناخته شدهاند. از همین رو میتوان به عنوان مراکز تحصیلی معتبر بر روی این گزینهها حساب باز کرده و تحصیل در ترکیه را دنبال کرد.
کار حین تحصیل برای دانشجویان در ترکیه
در ترکیه، دانشجویان برای کسب تجربه کاری و کسب درآمد اغلب در حین تحصیل کار میکنند. این کارها میتوانند شامل کارهایی مانند فروشندگی در فروشگاهها، کار در رستورانها و کافهها، کار در مراکز تماس با مشتریان و … باشند. برخی از دانشجویان همچنین میتوانند به صورت پاره وقت یا تمام وقت در شرکتها و سازمانهای مختلف کار کنند. علاوه بر کسب درآمد، کار حین تحصیل برای دانشجویان میتواند فرصتی برای بهبود مهارتهای ارتباطی، مهارتهای مدیریت زمان و افزایش تجربهی کاری باشد.
در ضمن، برخی دانشگاهها هم برنامههایی برای کمک به دانشجویان در یافتن کار حین تحصیل ارائه میدهند. با این حال، باید به یاد داشت که برای دانشجویان بینالمللی، قوانینی برای کار حین تحصیل وجود دارد که باید به آنها پایبند باشند. هر دانشجو میتواند در طول یک هفته نهایتا ۲۴ ساعت کار کند. دانشجویان به ازای هر ساعت کار بین ۱۵ تا ۲۰ لیر ترکیه را دریافت میکنند که بخش مهمی از هزینههای دانشجویی را پوشش میدهد..
تحصیل در ترکیه بدون آزمون
بعضی از دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان خارجی امکان تحصیل بدون نیاز به آزمون را فراهم میکنند. برای این منظور، دانشجویان باید شرایط خاصی از جمله داشتن مدارک تحصیلی مورد نیاز، گواهی نامه زبان و تأییدیه مالی از موسسات معتبر را داشته باشند،. این شرایط میتواند برای هر دانشگاه متفاوت باشد. برخی دانشگاهها ممکن است از داوطلبان برای شرکت در آزمون عمومی اجباری نداشته باشند.
همچنین بعضی دانشگاهها ممکن است برای دانشجویان دوره زبان انگلیسی آنلاین برگزار کنند تا بتوانند به سطح مورد نیاز برای ورود به دوره تحصیلی بعدی برسند. به طور کلی تحصیل در ترکیه بدون آزمون امکانپذیر است ولی در این حالت گزینههای محدودی از نظر رشته و دانشگاه خواهید داشت. از همین رو شما باید شرایط رشته و دانشگاه مورد نظر خود را از این نظر به صورت کامل بررسی کنید.
معرفی مهم ترین آزمون ها برای تحصیل در ترکیه
اگر قصد شما برای مهاجرت به ترکیه برای ادامه تحصیل جدی است، باید خود را برای آزمونهای احتمالی پیش رو آماده کنید. واقعیت امر این است که بسیاری از رشتهها دارای آزمون هستند که باید در آنها نمره قابل قبول را به دست آورید. از همین رو در ادامه تلاش میکنیم تا برخی از این آزمونهای مهم را برای شما معرفی کنیم.
آزمون YOS
آزمون YOS (یا آزمون ورود به دورههای آموزشی تحصیلی) در ترکیه برای دانشجویان بینالمللی که میخواهند وارد دانشگاههای ترکیه شوند برگزار میشود. این آزمون برای بررسی سطح دانش زبان ترکیه و نیز شناخت عمومی دانشجویان در زمینههای مختلف اعم از ریاضی، علوم، ادبیات و فرهنگ عامه است.
آزمون YOS یک آزمون بین المللی برای دانشجویان متقاضی میباشد که سالانه در دانشگاههای دولتی و غیر دولتی در کشور ترکیه برگزار میشود. دانشجویان موفق به کسب نمره عالی در این آزمون میتوانند به راحتی در دانشگاههای برتر این کشور پذیرفته شوند.
مهمترین ویژگی تحصیل در ترکیه این است که برای ادامه تحصیل نیازی به مرتبط بودن رشته تحصیلی دیپلمتان با رشته دانشگاهی شما نیست. برای مثال دانشجویان رشته ریاضی فیزیک میتوانند برای تحصیل در رشته پزشکی در این کشور آزمون دهند.
آزمون YOS از ۴ بخش تشکیل شده است که شامل آزمون زبان ترکیه، آزمون تاریخ و فرهنگ، آزمون ریاضی و آزمون علوم پایه میشود. این آزمون در سه سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا برگزار میشود و داوطلبان برای شرکت در آن باید در سطح زبان ترکیه، حداقل سطح B2 را داشته باشند.
نمره گیری در این آزمون بر اساس سوالات چندگزینهای است و برای قبولی در دانشگاه مقصد، داوطلب باید نمره کافی را کسب کند. بعضی دانشگاهها امتیازات بالاتری به داوطلبانی که نمره بالایی در این آزمون کسب میکنند، تعلق میدهند. در کل آزمون YOS یکی از معیارهای اصلی برای ورود به دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان بین المللی است. از همین رو باید برای تحصیل در ترکیه آن را پشت سر بگذارید.
آزمون زبان ترکی TOMER
آزمون TOMER یکی از معتبرترین آزمون های تعیین سطح زبان ترکی است که توسط دانشگاه های ترکیه برگزار میشود. این آزمون برای دانشجویان بینالمللی مورد استفاده قرار میگیرد تا سطح زبان ترکی آنها را تعیین کند و براساس نتیجهی آن، دانشجویان در دورههای آموزشی متناسب با سطح زبان خود قرار گیرند.
آزمون TOMER شامل چهار بخش خواندن، نوشتن، شنیدن و گفتاری است و برای شرکت در آن باید در مراکز آموزشی TOMER ثبت نام کرده و هزینهی مربوط به آزمون را پرداخت کنید. نتیجهی آزمون برای دانشجویان به شکل نمراتی اعلام میشود که بر اساس آنها قابلیت ورود به دورههای مختلف آموزشی ترکیه مشخص میشود.
آزمون های تافل و آیلتس
برای تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی باید مدارکی همچون تافل یا آیلتس را داشته باشید. آزمونهای آیلتس (IELTS) و تافل (TOEFL) به عنوان دو مورد از پرطرفدارترین آزمونهای زبان در سطح بینالمللی، در ترکیه نیز برگزار میشوند. این آزمونها معمولاً برای افرادی که میخواهند در دانشگاههای خارجی تحصیل کنند، بهعنوان شاخصی برای ارزیابی مهارت زبان انگلیسی آنها مورد استفاده قرار میگیرند.
در آزمون آیلتس، مهارتهای چهارگانه زبان انگلیسی، یعنی شنیداری، خواندن، نوشتن و صحبت کردن ارزیابی میشوند و در آزمون تافل، مهارتهای شنیداری، خواندن، نوشتن و گفتاری در نظر گرفته میشوند. هر دوی این آزمونها علاوه بر ایران در ترکیه هم برگزار میشوند و برای شرکت در آنها باید به مراکز آزمون مربوطه مراجعه کرد. همچنین برای آمادگی بهتر برای شرکت در این آزمونها، میتوان از کلاسهای زبان و کتابهای مرتبط با آنها استفاده کرد.
آزمون SAT
آزمون SAT (Scholastic Assessment Test) یکی دیگر از آزمونهای ورود به دانشگاههای کشور ترکیه میباشد. این آزمون برای ورود به دورههای کارشناسی در برخی دانشگاهها برگزار میشود. آزمون ست شامل موضوعات ریاضی، درک مطلب و نگارش است. مدت زمان این آزمون 45 دقیقه میباشد و هزینه شرکت در آن نیز حدود 50 دلار است.
یکی از مهم ترین آزمونهای استخدامی و ورود به دانشگاه در ترکیه است که البته برای متقاضیان تحصیل به زبان انگلیسی خواهد بود. در آزمون SAT شامل دو بخش اصلی است: بخش اول، بخش آزمون ریاضی و قسمت دوم، بخش آزمون زبان انگلیسی که شامل بخشهای خواندن، نوشتاری و شنیداری میشود.
امتحان SAT در ترکیه برای دانشجویان بین المللی برگزار میشود. ثبت نام برای این آزمون به صورت آنلاین از طریق وبسایت College Board انجام شده و محل برگزاری آن از قبیل شهر، تاریخ و زمان برگزاری آن از طریق اینترنت اعلام میشود.
نمرهگیری در آزمون SAT بر اساس ۱۶۰۰ نمره است و شامل بخش ریاضی با مجموع ۸۰۰ نمره و بخش زبان انگلیسی با مجموع ۸۰۰ نمره است. همچنین، بخش اختیاری موسوم به Essay نیز وجود دارد که برای بسیاری از دانشگاهها الزامی است و نمره آن به طور جداگانه گرفته میشود. از همین رو قبل از شروع تحصیل در ترکیه حتما رشته خود را از نظر لزوم این آزمون چک کنید تا با شرایط آن آشنا شوید.
شرایط شغلی پس از پایان تحصیل در ترکیه
با پایان یافتن تحصیل در ترکیه، فرصتهای شغلی گستردهای در اختیار فارغالتحصیلان قرار میگیرد. ترکیه یکی از بزرگترین بازارهای کار جهان است و اقتصاد رو به رشدی دارد. در بسیاری از حوزههای کاری، تقاضای زیادی برای فارغالتحصیلان با تحصیلات عالی در دانشگاههای ترکیه وجود دارد. از جمله حوزههای مورد توجه میتوان به مهندسی، علوم کامپیوتر، تجارت، حسابداری، معماری، طراحی داخلی و صنایع غذایی اشاره کرد.
در برخی حوزهها، مانند مهندسی نفت، معدن، زیستشناسی و پزشکی نیاز به تخصص بیشتری دارند. فرصتهای کاری شامل مواردی از قبیل شرکتهای بزرگ، شرکتهای دولتی و خصوصی، شرکتهای خارجی و استارتاپها هستند. در مجموع فارغالتحصیلان از دانشگاههای ترکیه با درآمد بالا و شرایط شغلی خوبی روبرو میشوند.
اخذ اقامت ترکیه بعد از فارغ التحصیلی
بعد از فارغالتحصیلی در ترکیه، دانشجویان بینالمللی میتوانند برای اخذ اقامت ترکیه درخواست دهند. این اقامت به دو نوع طولانیمدت و کوتاهمدت تقسیم میشود. برای اخذ اقامت طولانی مدت، دانشجو باید حداقل ۸ ماه به صورت مشروط در ترکیه زندگی کند و حداقل ۵۵ درصد واحدهای درسی خود را با موفقیت گذرانده باشد. همچنین باید دارای پاسپورت معتبر، مدارک تحصیلی، مدارک درآمد و محل اقامت باشد.
برای اخذ اقامت کوتاه مدت (تا ۹۰ روز) باید دارای ویزای کاری، تجاری، یا توریستی باشید. این نوع اقامت برای دورههای کوتاهی مانند دورههای تابستانی، کارگاهها و سمینارهای تخصصی مناسب است. اخذ اقامت در ترکیه برای دانشجویان بینالمللی به دلیل امکاناتی که این کشور به آنها ارائه میدهد و همچنین فرصتهای شغلی بالا پس از فارغالتحصیلی، بسیار مورد علاقه قرار گرفته است. از همین رو بعد از تحصیل در ترکیه میتوانید از فرصت اقامتی مناسب در این کشور برخوردار شوید.
مدارک مورد نیاز برای دریافت پذیرش در دانشگاههای ترکیه
روند دریافت پذیرش در دانشگاههای ترکیه به نسبت دیگر کشورهای اروپایی بسیار آسانتر میباشد. مدارک مورد نیاز برای هر مقطع و دانشگاه متفاوت میباشد. به طور کلی مدارک مورد نیاز برای دانشگاههای ترکیه به شرح زیر است:
- پر کردن فرم پذیرش از دانشگاه مورد نظر
- مدرک تحصیلی پیشین به علاوه ریزنمرات به صورت ترجمه شده
- مدرک معتبر زبان انگلیسی (آیلتس یا تافل) در صورتی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارید
- رزومه تحصیلی نسبتا خوب
- گواهی تمکن مالی در این کشور
- گواهی پرداخت هزینه درخواست که معمولا مبلغ 35 تا 100 دلار است
مزایای تحصیل در ترکیه
تحصیل در کشور ترکیه دارای مزایای بسیاری میباشد. تعداد بالای دانشجویان بین المللی در این کشور گواه این ماجرا است. در این بخش مطلب به معرفی برخی از اصلیترین مزایای تحصیل در این کشور میپردازیم:
مدارک معتبر دانشگاههای ترکیه در سطح جهانی
دانشگاهها و مدارک تحصیلی در کشور ترکیه از اعتبار بالایی برخوردارند. تحصیل در این کشور با دارا بودن دانشگاههایی خوبی نظیر بیلکنت (Bilkent University)، بغازیچی (Boğaziçi University) و سابانچی (Sabancı University) یکی از بهترین فرصتها برای ورود به بازار کار بین المللی میباشد. یکی از مشکلاتی که دانشجویان ایرانی همواره با آن روبهرو هستند، نبودن دانشگاههای ایران در رده بندی دانشگاههای جهان میباشد. با تحصیل در دانشگاههای کشور ترکیه دربهای بسیار زیادی برای ورود به بازار کار جهانی به روی شما باز میشود.
تحصیل با هزینه کم و مقرون به صرفه
یکی از ویژگیهای برجسته و قابل تحسین تحصیل در کشور ترکیه، هزینههای کم دانشگاهها به خصوص در مقاطع تحصیلی عالی میباشد. این کشور در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی و کیفیتی که ارائه میکند، هزینههای تحصیل کم و مقرون به صرفهای دارد. شما میتوانید با یادگیری و تسلط به زبان ترکی استانبولی، هزینههای دانشگاه خود را تا حد امکان کاهش دهید، چرا که تحصیل در این کشور به زبان انگلیسی کمی گرانتر از زبان ترکی میباشد.
تحصیل بدون نیاز به ویزا برای دانشجویان ایرانی
یکی از ویژگیهای که باعث شده سالانه تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی برای تحصیل به کشوور ترکیه سفر کنند، عدم نیاز به ویزای تحصیلی در کشور ترکیه است. دانشجویان و علاقهمندان به تحصیل در ترکیه میتوانند با دریافت پذیرش از دانشگاه مورد نظر و مقداری هزینه برای تحصیل به این کشور سفر کنند.
نزدیکی فاصله با کشورمان ایران
یکی دیگر از ویزگیهای خوب تحصیل در ترکیه برای دانشجوهای ایرانی، فاصله کم این کشور با کشور عزیزمان ایران است. ترکیه از شرق با کشورمان ایران همسایه است، و همین مسأله سبب کاهش هزینههای رفت و آمد دانشجوهای ایرانی میشود.
عدم نیاز به تسلط و مدارک معتبر انگلیسی
دانشجویان داوطلب میتوانند بدون مدرک زبان معتبر انگلیسی مانند آیلتس و تافل در رشته دلخواه خود به زبان ترکی مشغول به تحصیل شوند. این از بهترین ویژگیهایی است که دانشجویان ایرانی اغلب به دنبال آن هستند. البته شرط این ویژگی تسلط کامل به زبان ترکی استانبولی میباشد.
امکان کار کردن حین تحصیل برای دانشجویان
یکی از ویژگیهای دیگری که دانشجویان بین المللی همواره به دنبال آن بودهاند، امکان کار حین تحصیل است. این ویژگی به آنها این اجازه را میدهد تا بتوانند بخشی از هزینههای زندگی خود را در کشورهای خارجه پوشش دهند. دانشجویان مشغول به تحصیل در کشور ترکیه متناسب با رشته و مقطع تحصیلی خود میتوانند از 10 تا 30 ساعت در هفته کار نیمه وقت داشته باشند و درآمد میانگین 13 لیر در ساعت، و 260 لیر در هفته به دست آورند.
سیستم آموزشی در کشور غنی ترکیه
بدون شک آشنایی و شناخت سیستم آموزشی یک کشور برای خانوادهها و دانشجویان که قصد مهاجرت به آن را دارند از مهمترین مسائلی است که باید به آن پرداخته شود. این اطلاعات میتواند یک دیدگاه کلی نسبت به شرایط سیستم آموزشی و تحصیلی در این کشور به شما بدهد. در کشور ترکیه نظام آموزشی به دو دسته تقسیم میشود:
- آموزش رسمی
- آموزش غیر رسمی
آموزش رسمی شامل سیستم مدرسهای و آموزشات عالی این کشور میباشد. آموزش غیر رسمی نیز شامل تمام فعالیتهای غیر رسمی در این کشور است.
آموزش رسمی در کشور ترکیه اولین بار در سال 1857 و توسط سلطان محمود دوم مطرح شد. قانون نهاد پایه گذاری شده در سال 1926، پایه سیستم آموزشی کنونی کشور ترکیه میباشد. پس از اصلاحاتی که در سال 2012 در سیستم آموزشی این کشور به وجود آمد: دانش آموزان 5 سال دوره ابتدایی، 4 سال دوره متوسطه اول و 3 سال دوره متوسطه دوم یا همان دبیرستان را طی میکنند.
دوره پیش دبستانی که برای آمادگی کودکان برای ورود به مدارس ابتدایی میباشد، در سن 5 سالگی برگزار میشود. این سطح آموزش اجباری نیست، با این حال از طرف وزارت و پرورش کشور ترکیه توصیه میشود. دوره ابتدایی که از سن 6 سالگی آغاز میشود و به مدت 4 سال به طول میانجامد. آموزشهای زبان انگلیسی و آموزشات دینی به ترتیب در سالهای دوم و چهارم اجباری میباشند.
در دوره متوسطه اول یا همان راهنمایی آموزشهای بر اساس یک غالب فکری آزادی طلب به کودکان آموزشی داده میشود. در این مقطع دانش آموزان میتوانند از میان درسهای ارائه شده به دلخواه و یا با مشورت بزرگترها انتخاب کنند. دوره متوسطه دوم نیز دبیرستانهای مختلفی مانند دبیرستان کار و فناوری، هنرستان و… را دارا میباشد، که دانش آموزان از 15 تا 18 سالگی را در این مقطع سپری میکنند.
رشتهها و مشاغل پردرآمد در ترکیه
میزان درآمدزایی یک رشته یا یک شغل در سالهای گذشته به یکی از اساسیترین معیار برای انتخاب رشته تبدیل شده است. لیستی از شغلها و رشتههای پردرآمد در ترکیه به شرح زیر است:
- مهندسی نرم افزار: سالانه حدود 220 هزار لیر
- خلبانی: سالیانه حدود 128 هزار لیر
- وکالت: سالیانه حدود 117 هزار لیر
- مدیرت IT (Information Technology): سالیانه حدود 114 هزار لیر
- رشتههای تخصصی پزشکی: سالیانه حدود 112 هزار لیر
- رشته شیمی و مهندسی معدن: سالیانه حدود 104 هزار لیر
- متخصص بیمههای درمانی: سالیانه حدود 104 هزار لیر
- مشاوران مالی: سالیانه حدود 80 هزار لیر
معرفی چند رشته و شغل مهم در کشور ترکیه
پیش از آنکه بخواهیم در کشورهای خارجی مشغول به تحصیل شویم، ابتدا باید از رشتههای تحصیلی مهم و پرتقاضای آن کشور اطلاعات کامل کسب کنیم، تا بتوانیم تصمیم بهتری برای تحصیل در آن کشور بگیریم. هر کشوری دارای نیازهایی در بخشهایی است که متخصصان مورد نیاز آن از دانشگاهها فارغ التحصیل میشوند، بنابراین میتوانید با تحصیل در رشته مهم و کاربردی در یک کشور بعد از اتمام تحصیل خود از فرصتهای مناسبی برای ورود به بازار کار برخوردار شوید.
رشتهها و شغلهای پرتقاضا در کشور ترکیه به شرح زیر میباشند:
- حسابداری
- مهندسان تکنولوژی یا همان IT
- لیدر تورهای گردشگری
- مدیران مالی
- مهندسی برق
- برنامه نویس کامپیوتر
- وکالت
مدارک زبان مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه
برای مهاجرت تحصیلی یکی از مهمترین مدارک، مدرک زبان مورد نیاز آن دانشگاه یا آن کشور است. دانشگاههای کشور ترکیه با قابلیت تدریس در دو زبان انگلیسی و ترکی، دست دانشجویان را برای تهیه مدرک زبان کمی باز میگذارند. دانشجویان علاقهمند به تحصیل به هر زبان کافی است تنها مدرک همان زبان را تهیه کنند و به دانشگاههای مورد علاقه خود در ترکیه اپلای کند.
دانشجویان داوطلب به ادامه تحصیل به زبان انگلیسی باید مدارک معتبر آیلتس (IELTS) یا تافل (TOFEL) را با نمرات 6.0 به بالا برای آیلتس و 60 تا 78 برای تافل دارا باشند. برای مدرک زبان ترکی نیز شما نیاز به شرکت در آزمون تومر دارید.
شرایط سنی برای تحصیل در کشور زیبای ترکیه
با نگاهی کلی نسبت به شرایط سنی برای دریافت پذیرش تحصیلی در مییابیم که داوطلبانی با سنین کمتر همواره شانس بیشتری را برای دریافت پذیرشها داشتهاند. دولتهای زیادی نیستند که این مسئله را به طور دقیق مشخص کنند اما با توجه به تجربیات مهاجرتی ما، برای دوره کارشناسی زیر 22 سال، برای دوره کارشناسی ارشد زیر 29 سال و برای دکتری نیز بهتر است، سنتنان کمتر از 33 سال باشد تا پذیرش بگیرید.
شرایط خاصی نیز وجود دارند که میتوانید معیار سن را در پذیرش تحصیلی خود بی اهمیت کنید. برای مثال با داشتن رزومه تحصیلی عالی میتوانید با سنین بالاتر برای دورههای کارشناسی ارشد و دکتری به دانشگاههای کشور ترکیه اپلای (Apply) کنید.
شهریه دانشگاههای کشور ترکیه
شهریههای دانشگاه کشور ترکیه نسبت به کشورهای اروپایی دیگر بسیار پایین است. این کشور دارای دانشگاههای بسیار مقرون به صرفه میباشد که سالانه حدود 100 تا 4 هزار یورو در سال از دانشجویان شهریه دریافت میکنند. همین ویژگی دانشگاههای ترکیه را به یکی از بهترین گزینههای تحصیلی برای بسیاری از دانشجویانی که توان مالی زیادی ندارند تبدیل کرده است.
این هزینهها در دانشگاهها دولتی کشور ترکیه بدین شکل است، اما در دانشگاههای خصوصی مسئله فرق دارد و دانشجویان میبایست تا 20 هزار دلار سالانه شهریه پرداخت کنند. در ادامه به بررسی شهریههای برخی دانشگاههای دولتی و خصوصی خواهیم پرداخت:
- دانشگاه فناوری خاورمیانه (METU): دورههای کارشناسی از 240 یورو در سال
- دانشگاه کوچ (Koc University): دورههای کارشناسی با بورسیه کامل نیز آغاز میشود
- دانشگاه دولتی عبدالله گل ترکیه (Abdullah Gul University): دورههای کارشناسی آن از 439 یورو در سال
- دانشگاه دولتی اوکان استانبول (Istanbul Okan University): دورههای کارشناسی آن از 1140 یورو در سال
- دانشگاه خصوصی چانکایا (Cankaya University): دورههای کارشناسی آن از 5 هزار یورو در سال
- دانشگاه خصوصی حاجت تپه (University Hacettepe): شهریه بین 500 تا 5000 یورو در سال
- دانشگاه خصوصی بیلکنت (Bilknet University): شهریه حدود 11 هزار یورو در سال
بورسیه و کمک هزینههای تحصیلی برای دانشجویان خارجی در ترکیه
دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور همیشه به دنبال راهی برای کاهش هزینههای خود بودهاند، یکی از این راهها دریافت بورسیههای تحصیلی میباشد. اخذ این تسهیلات در کشور ترکیه نیز برای دانشجویان واجد شرایط وجود دارد. دانشجویان میبایست دارای مدارک زیر باشند:
- رزومه تحصیلی خوب
- آیلتس ب نمره 6.0 به بالا
- مقالات بین المللی ISI
- معدل و ریزنمرات بالا
- دارا بودن توصیه نامه از استادهای معتبر
این بورسیهها از طرف دانشگاه یا دولت ترکیه قابل دریافت هستند. از محبوبترین بورسیههای تحصیلی میتوان به بورسیه Turkey Burslari Scholarship 2021 اشاره کرد که برای همه مقاطع اعطا میشود. یکی از نکات جالب برای دریافت این بورسیه این است که دانشجو نیازی به مدرک آیلتس ندارد.
اقامتگاه و خوابگاههای دانشجویی
از مهمترین مسائل مورد نیاز دانشجویان خارجی محل اقامت است. دانشجویان همواره به دنبال بهترین و ارزانترین راه برای اقامت خود در کشورهای خارجی هستند، زیرا اقامت در کشورهای خارجی میتواند برای یک دانشجو بسیار هزینهبر باشد. یکی از دلایل اصلی اینکه دانشجویان به دنبال بورسیه و کمک هزینهها هستند نیز همین دلیل میباشد.
بهترین اماکن برای اقامت در کشور ترکیه
از بهترین اماکن اقامتی برای دانشجویان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خوابگاههای دانشگاههای دولتی: حدود 45 لیر در ماه
خوابگاههای دانشگاههای خصوصی: حدود 1500 لیر در ماه
واحدهای اجارهای در ترکیه: میانگین بین 500 تا 800 دلار در ماه (میتوانید با اشخاص دیگر همخانه شوید)
بیمه سلامت برای دانشجویان بین المللی کشور ترکیه
یکی دیگر از مسائلی که دانشجویان در کشورهای خارجی با آن روبرو هستند، سلامتی و دریافت بیمه درمانی برای حوادث یا بیماریها میباشد. دانشجویان در ترکیه دو نوع روش برای دریافت این نوع بیمهها دارند:
- روش اول: بیمههای سلامت عمومی
بیمههای سلامت عمومی (GSS) در ترکیه برای همه افراد رایگان است و امکات استفاده از خدمات درمانی به صورت رایگان در درمانگاهها و بیمارستانهای دولتی را در اختیار دانشجویان قرار میدهد. تنها مسئله لازم به ذکر اینجاست که تا دانشجویان 3 ماه از مدت اقامت آنها نگذشته باشد نمیتوانند این بیمه را دریافت کنند.
- روش دوم: بیمههای خصوصی
بیمههای سلامت خصوصی (SGK) برای همه افراد با هر نوع اقامتی در کشور ترکیه سریعا صادر میشود. این بیمهها علاوه بر آنکه هزینه بر هستند، در همه بیمارستانها نیز قابل استفاده نیستند و فقط در مراکز درمانی که با آن بیمه قرارداد دارند، معتبر است. هزینه بیمه سلامت خصوصی ماهیانه 426 لیر در سال 2021 است.
کار به هنگام تحصیل در ترکیه
کار در حین تحصیل برای کشورهای خارجی مزیتی بزرگ محسوب میشود که میتواند دانشجویان را متقاعد به تحصیل در آن کشور کند. این قابلیت برای دانشجویان خارجی کشور ترکیه نیز وجود دارد. دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلات عالی میتوانند به طور میانگین 20 ساعت در هفته کار نیمه وقت داشته باشند و درآمدی بین 400 تا 500 دلار در ماه داشته باشند.
اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه
بسیاری از دانشجویان خارجی دانشگاههای ترکیه پس از پایان دوره تحصیلی خود و آشنایی با شرایط این کشور تصمیم به اخذ اقامت دائم میگیرند. خبر خوب برای دانشجویان این است که، فارغ التحصیلان میتوانند با پایان تحصیل خود به کار مشغول شوند و ویزای خود را به ویزای کاری تغییر دهند تا پس از گذشت 8 سال در این کشور به اقامت دائم و گذشت 10 سال به تابعیت این کشور برسند. لازم به ذکر است که برای ورود به بازار کار در این کشور نیاز به تسط کامل به زبان ترکی دارید.
نرخ بیکاری در ترکیه کمی بیشتر از بقیه کشورهای اروپایی است و همین مسئله سبب نگرانی دانشجویان خارجی کشور ترکیه میشود. اگر این مسئله برایتان از اهمیت بالایی برخوردار است، میتوانید با دریافت ویزای تحصیلی دیگر کشورها مانند اتریش، آلمان و… که نرخ بیکاری کمتری دارند، اقامت دائم پس از تحصیل خود را بگیرید.
جمعبندی
امروزه بسیاری از دانشجویان ایرانی به دنبال ادامه تحصیل در ترکیه هستند و راههای زیادی را در این راستا دنبال میکنند. ترکیه به دلیل داشتن سطح بالای دانشگاهها، هزینه مناسب تحصیل و شرایط کاری مناسب بعد از فارغالتحصیلی به یک گزینه جذاب برای ایرانیان تبدیل شده است. در صورتی که شما هم قصد دارید پذیرش دانشگاههای ترکیه را دریافت کنید، بهتر است که این کار را موسسه مهاجرتی صباویزا بسپارید. در این حالت مراحل دریافت پذیرش و اخذ ویزا با سرعت بیشتری برای شما دنبال خواهد شد. از همین رو بهتر است که با مشاوران ما تماس گرفته و راهنمایی لازم را دریافت کنید. همچنین این فرصت برای شما وجود دارد که فرم مشاوره رایگان را پر کنید تا بهترین مشاوره در اختیار شما قرار بگیرد.
نظر خود را با ما در میان بزارید