نگارش CV
ابتدا باید بدانید شغلی که قصد انجام آن را دارید، نیازمند چه نوع مهارتهایی از طرف شماست. بهتر است در مورد آن مهارت خاص، بیشتر در رزومه خود توضیح دهید. همچنین رزومه در برخی کشورها ممکن است تفاوت داشته باشد. در بعضی از کشورها از Resume و در برخی کشورهای دیگر مانند انگلستان از CV استفاده میشود. در ادامه به تعریف هرکدام از این ها بطور مفصل پرداخته میشود.
رزومه چیست؟
روزمه (Resume) نوشتهای است که شامل خلاصهای از سوابق کاری، مدارک تحصیلی، تجارب حرفهای، استعدادها، مهارتها، دستاوردهای شخصی و حرفهای و مواردی از این قبیل است که برای ارائه به کارفرمایان شرکتها و سازمانهای متقاضی مورداستفاده قرار میگیرد. درواقع رزومه، انتقال یک نوع تصویر ذهنی از ما، به مخاطب مورد نظر ماست.
معمولاً قبل از انجام مصاحبههای حضوری، کارفرمایان ابتدا با مطالعه رزومهی متقاضیان آن شغل، افراد مناسب و واجد شرایط را انتخاب میکنند و پس ارسال رزومه راهی است برای معرفی متقاضی به عنوان شخصی لایق برای انجام آن شغل بخصوص. پس ضرورت وجود رزومه را دست کم نگیرید.
شاید در نظر اول، نگارش رزومه کاری بسیار سهل و آسان باشد، اما اگر اصول و قوانین و نحوه نگارش آن رعایت نشود، ممکن است کاملاً نادیده گرفته شود. همیشه رزومههای غیرحرفهای بسیاری به دست کارفرمایان و مدیران فرستاده میشوند، پس شما میتوانید به راحتی از بیشتر رقبای خود پیشی بگیرید.
تفاوت Resume و CV در چیست؟
درحالیکه منظور از رزومه، معمولاً نوع Resume آن مدنظر است، به CV نیز گاهی اوقات رزومه میگویند. CV مخفف عبارت Curriculum Vitae به معنای خلاصهای زندگی است. متقاضی در CV بسیار مفصلتر نسبت به شرح سوابق کاری و تحصیلی خود مینویسد و تعداد صفحات آن نیز محدود نمیباشد. همچنین متقاضی میتواند مقالات چاپشده و یا در دست چاپ خود را نیز در رزومه CV خود وارد نماید.
نکته قابلتوجه این است که CV برخلاف Resume قابل تغییر نیست؛ زیرا شرح کامل سوابق و علایق شماست و نسبت به هر درخواست، نباید تغییری در آن ایجاد شود؛ اما در رزومه شما میتوانید بسته به شغل موردنظر، به تجارب حرفهای خود، تأکید بیشتری داشته باشید و به حذف موارد غیر مرتبط بپردازید؛ زیرا تعداد صفحات رزومه نباید بیشتر از دو صفحه باشد.
انگلستان و دیگر کشورهای اروپایی، معمولاً انتظار دریافت CV از مخاطب دارند. درحالیکه در کشورهایی مانند امریکا و کانادا، متقاضیان اقدام به نوشتن رزومه مینمایند. همچنین بهتر است برای پذیرش دانشگاه از CV و برای استخدام در یک شغل بخصوص، از رزومه استفاده نمایید.
رزومه یا Resume
انواع رزومه
- رزومه ترتیبی (Chronological)
این رزومه، از رایجترین نوع رزومه است. همچنین کارفرمایان رزومه ترتیبی را بیشتر ترجیح میدهند، زیرا در این رزومه شما سوابق شغلی خود را در همان صفحه اول با ترتیب تاریخ، یادداشت میکنید. کارفرما با نگاه اول میتواند به تاریخچه شغلی و حرفهای شما پی ببرد؛ بنابراین سعی کنید تجارب شغلی را که مرتبط با نوع شغل انتخابی شماست را وارد نمایید.
- رزومه مهارت محور (Functional)
اگر تازه فارغالتحصیل شده و تجارب شغلی زیادی ندارید و یا بین سوابق حرفهای شما، وقفههای طولانی وجود دارد، این نوع رزومه مناسب شماست. برخلاف رزومه ترتیبی، شما در رزومه مهارت محور، ابتدا به شرح مهارتها و تجارب خود میپردازید و تاریخچه شغلی خود را پسازآن وارد مینمایید. رزومه مهارت محور مانند رزومه ترتیبی، از رزومههای پرکاربرد بهحساب میآیند.
- رزومه ترکیبی (Combination)
در این نوع رزومه شما در کنار سوابق شغلی خود، مهارتهایی که در آن زمینه کسب کردهاید را عنوان میکنید. این نوع رزومه باعث میشود تاریخچه شغلی و حرفهای شما، شیوهای داستان گونه پیدا کند.
- رزومه هدفمند یا هدفدار (Targeted)
در رزومه هدفمند، شما به ذکر تنها سوابق و مهارتهایی را که مناسب با شغل انتخابی شماست، پرداخته و سوابق و حتی مدارک تحصیلی غیر مرتبط با آن را حذف مینمایید. بهتر است حتیالامکان از استفاده عناوین و عبارتهایی که در آگهی استخدام آورده شده، در رزومه خود پرهیز نمایید. همچنین هرگونه دروغ یا بزرگنمایی ممکن است در آینده باعث اخراج شما خواهد شد.
سی وی یا CV
همانطور که گفته شد، سی وی در کشورهای اروپایی کاربرد بسیار زیادی دارد و از آن میتوان برای اخذ پذیرش از دانشگاهها و یا استخدام در شغلهای مختلف، استفاده کرد. همچنین معمولاً سی وی برای استخدام در دانشگاهها کاربرد بیشتری دارد و تأکید این ساختار از رزومه، بر روی مدارک تحصیلی و درکل تجارب تحصیلی متقاضی است. در ادامه به نحوه نگارش سی وی آکادمیک برای گرفتن پذیرش از دانشگاهها پرداخته میشود.
مواردی که باید در نگارش سی وی به ترتیب به آنها پرداخته شود.
مشخصات فردی (PERSONAL INFORMATION)
سی وی آکادمیک از مشخصات فردی شروع میشود. این مشخصات در بالا و وسط صفحه جای میگیرند.
تحصیلات (EDUCATION)
سوابق تحصیلی باید به ترتیب از آخرین مدرک دریافتی، به همراه نام استاد راهنمای خود، قرار داده شوند.
علایق تحقیقاتی (RESEARCH INTERESTS):
معمولاً علائق تحقیقاتی حداکثر در یک پاراگراف بیان میشود.
سوابق تحقیقاتی (RESEARCH EXPERIENCE):
شرح سوابق تحقیقاتی خود بهخصوص در مقاطع دکترا و بالاتر را به همراه برخی جزئیات هر تحقیق.
سوابق تدریس و سرپرستی (TEACHING AND MENTORING EXPERIENCE):
در این قسمت باید به سوابق تدریس، مشاوره و یا برگزاری دورههای آموزشی خود بپردازید. اگر دارای سوابق غیردانشگاهی بودهاید، میتوانید با شرح مشخصات دوره، سطح دوره و تعداد شرکتکنندگان را در این قسمت ذکر کنید.
جوایز و افتخارات (HONORS AND AWARDS):
اگر در دوران تحصیلی خود جوایزی کسب نمودهاید و یا در زمره کاندیداهای آن بودهاید، میتوانید آنها را در این قسمت وارد نمایید.
بورسیه (GRANTS):
سوابق بورسیه دریافتی خود را به ترتیب از آخرین مورد، در این قسمت وارد نمایید.
سوابق نشر (PUBLICATIONS):
در این قسمت باید سوابق نشر کتاب، مقاله، تحقیق و سایر متون خود را به همراه جزئیات و نقش شما در آنها را وارد نمایید.
همایشها (CONFERENCE PRESENTATIONS):
مشارکت در همایشهای علمی یا سخنرانیهای خود را میتوانید در این قسمت، با توضیحات تاریخ و عنوان آن همایش، وارد نمایید.
سوابق حرفهای (PROFESSIONAL EXPERIENCE):
اگر در زمینهای مرتبط را رشته تحصیلی خود، مشغول به انجام کاری بودهاید، میتوانید آن را در این قسمت وارد نمایید.
مهارتهای فنی (TECHNICAL SKILLS):
اگر در زمینههای تحقیقاتی، فنی و آزمایشگاهی مرتبط دارای مهارتهای ویژهای برخوردار هستید، نباید از بیان آنها خودداری نمایید.
پروانههای ثبت اختراع (PATENTS):
در این قسمت باید جزئیاتی در مورد حیطه اختراع، توضیحات کلی، شماره ثبت اختراع و سایر اطلاعات مربوطه در مورد اختراع یا اختراعاتی را که به ثبت رساندید، وارد نمایید. اگر پروانه اختراع یا اختراعات شما هنوز بهطورکلی صادر نشده، میتوانید از عبارت PENDING PATENT در عنوان استفاده نمایید.
زبانها (LANGUAGES):
در این قسمت میتوانید زبانهای که به آنها مسلط بوده یا به آنها آشنایی دارید را نام ببرید.
عضویت در مجامع حرفهای (PROFESSIONAL MEMBERSHIPS):
اگر در حوزه تخصصی خود عضو مجامع حرفهای و رسمی بوده و یا هستید، آنها را بهصورت تیتروار در این بخش، بیان کنید.
معرفین (REFERENCES):
لیست افرادی که معرف شما با توجه به استعداد و تواناییهای شما هستند را، با اطلاعات تماس، در این قسمت وارد نمایید. بهتر است این افراد دارای جایگاه دانشگاهی باشند.
نکات زیر را هنگام نگارش رزومه CV خود به خاطر داشته باشید.
– با بولتگذاری (نقطهگذاری) موارد مختلف را برای سهولت در خواندن، جدا کنید. تا حد ممکن از بولت بجای پارگراف استفاده نمایید.
– از ارائه جزئیات بیشازاندازه و نکات غیر مرتبط با موضوع، بهشدت پرهیز کنید.
– روزمه تنها عامل مؤثر در انتخاب و پذیرش شما نیست، اما داشتن یک رزومه خوب و مناسب، مهمترین عامل عبور از مرحله گزینش محسوب میشود.
– شرایط موقعیت خاص ارائهشده را بهعنوان هدف اصلی نوشتن CV فراموش نکنید.
– از نمونههای استاندارد استفاده نمایید.
– حتیالامکان به کارهای انجامشده بیشتر تمرکز کنید تا احتمالات آینده.
– از بیان اظهارات و نظرات نادرست و بدون پشتوانه، خودداری نمایید.
– تأثیرات مثبت مقالات خود را بیان کنید.
– برای نشان دادن سهم خود یا اثر مقالات، بجای صفات کیفی از مقادیر کمی مانند درصدها و غیره استفاده کنید.
– رزومه و سی وی شما باید خوانا، بسیار ساده و قابل کپی و اسکن باشند، از فونتهای ریز، پسزمینههای رنگی و طرحدار و یا از فواصل کم و فشرده میان کلمات، جملات و پاراگرافها، استفاده نکنید.
– نه از واژگان بسیار دشوار و غیر مصطلح استفاده نمایید و بسیار محاورهای و غیرعلمی.
– ازآنجاکه سی وی شرح سوابق تحصیلی و حرفهای شماست، بهتر است از افعال ماضی استفاده نمایید.
– حتیالامکان یک سی وی عکسدار تهیه نمایید.
نظر خود را با ما در میان بزارید