ایالات متحده آمریکا اولین اقتصاد دنیا است و انتظار میرود وضعیت کار و کارمندان در آن کشور خوب باشد. سالانه افراد زیادی برای زندگی و پیداکردن شغل به این کشور مهاجرت میکنند. وضعیت حقوق و دستمزد در این کشور در جایگاه خوبی قرار دارد و کارمندان از محیطهایی که کار میکنند راضی هستند.
اگر شما هم قصد مهاجرت به آمریکا و دنبال کردن اهداف شغلی را دارید به صورت کارمند موقت یا کارمند موردحمایت/ دائم میتوانید اقدام کنید. فرق این دو نوع، این است که کارمند موقت باید برای ویزای غیرمهاجرتی آمریکا اقدام کنند اما کارمند دائم همانطور که از اسمش پیداست باید ویزای مهاجرتی یا گرین کارت آمریکا را بگیرد.
ویزای کار آمریکا چیست؟
ویزای کار آمریکا به شما اجازه اقامت به طور نامحدود را نمیدهد. شما با اخذ ویزای کار آمریکا فقط این اجازه را به دست میآورید که برای مدت زمان معینی به کار در آن کشور بپردازید. مدت زمانی که قرار است شما در آمریکا کار کنید در قرارداد کاری یا فرم ویزا قید میشود. برای دریافت ویزای کار آمریکا باید شرایط خاصی را داشته باشید و مدارکی را که کشور مذکور معین کرده است را ارائه دهید. در ادامه به شرح این شرایط و مدارک میپردازیم.
انواع گرین کارت برای اشتغال
شما برای اینکه کارمند دائم آمریکا باشید به گرین کارت نیاز دارید. گرین کارت، کارتی برای نشان دادن اقامت دائم در آمریکا است. پنج نوع از انواع گرین کارت، مختص اشتغال هستند. باتوجه به حرفه و توانمندیهایتان باید برای بهترین آنها درخواست دهید. در ادامه به توضیح کاملی درمورد انواع گرین کارت برای اشتغال میپردازیم تا شما بهترین تصمیم را بگیرید.
گرین کارت EB1
این گرین کارت به افرادی داده میشود که در حرفه خود توانایی بارزی دارند و توانمندیهای آنها از بقیه بسیار جلوتر است. این افراد باید دارای جوایز و دستاوردهای شناخته شدهای باشند. این گرین کارت معتبرترین ویزای کار دائم آمریکا است.
گرین کارت EB-1 سه گروه افراد را در بر میگیرد:
- گروه اول که واجد شرایط دریافت گرین کارت EB-1A است باید توانایی برجسته در حرفه خاصی داشته باشند. آنها درخواست اخذ گرین کارت را به اداره مهاجرت آمریکا میفرستند و لزوما وجود پیشنهاد شغلی یا درخواست کارفرما نیازی نیست. آنها به دلیل توانمندی خود از سوی آمریکا به کار گرفته میشوند.
- گروه دوم EB-1B اساتید و محققانی هستند که کارهای پژوهشی بزرگی در لیست خود دارند این گروه برخلاف گروه اول به پیشنهاد شغلی نیاز دارند.
- گروه سوم EB-1C شامل مدیران اجرایی چندملیتی و مدیران شرکتها است. این گروه نیز به پذیرفته شدن از سوی یک کارفرمای آمریکایی نیاز دارند.
گرین کارت EB2
افرادی که مدرک تحصیلی در سطح بالایی یا توانایی استثنائی دارند میتوانند برای این گرین کارت اقدام کنند. متقاضیان این گرین کارت باید پیشنهاد شغلی از سوی یک شرکت آمریکایی داشته باشند و برای دریافت گرین کارت کارفرمای آنها درخواست اشتغال را برای وزارت کار آمریکا فرستاده و تاییدیه گرفته باشد. این گرین کارت نیز همانند گرین کارت EB1 سه زیرگروه دارد. گروه اول همان افرادی هستند که در مدارج عالی تحصیل کردهاند. گروه دوم افراد توانمند سرآمد هستند و گروه سوم افراد متخصصی هستند که از حقوق شهروندی آمریکا صرف نظر میکنند ولی متقاضی باید توانایی خود را نشان دهد و ثابت کند که حضور آن در آمریکا به نفع کشور آمریکا است. گروه سوم به پیشنهاد شغلی نیازی ندارند.
گرین کارت EB3
گرین کارت EB3 نیز سه زیرگروه را شامل میشود. گروه اول کارمندان ماهری را در بر میگیرد که دوسال سابقه کاری یا کارآموزی به طور پیوسته داشته باشند. این افراد مدارک موردنیاز را باید برای اداره مهاجرت آمریکا ارسال کنند.
گروه دوم افرادی هستند که حرفهای که در آن تخصص دارند نیازمند حداقل مدرک آمریکا یا مدرک تحصیلی کشور دیگر معادل با آن است. این افراد این مدارک را اخذ نمودهاند و در شغل خود سطح بالایی از تخصص را دارا هستند.
گروه سوم افرادی را شامل میشود که به کاری میپردازند که به کمتر از دوسال سابقه کاری یا کارآموزی نیاز دارد. این افراد به عنوان کارمند غیرماهر شناخته میشوند.
سه زیرگروه EB3 به پیشنهاد شغلی نیاز دارند و کارفرمای آمریکایی آنها باید برای دریافت تاییدیه درخواست اشتغال از سمت وزارت کار اقدام کند.
گرین کارت EB4
این گرین کارت مختص مهاجرانی است که دارای شرایط خاصی هستند؛ برای مثال در بخشهای مذهبی کشور مشغول به کار هستند، اعضای نیروهای مسلح محسوب میشوند و کارمندان بین المللی آمریکا هستند. این افراد نیازی به پیشنهاد شغلی یا درخواست اشتغال از سوی کارفرما ندارند و به راحتی خودشان میتوانند برای دریافت گرین کارت اقدام کنند.
گرین کارت EB5
این گرین کارت مخصوص سرمایهگذارانی است که تمایل دارند در کشور آمریکا شرکت جدیدی را راهاندازی کنند. برای دریافت این ویزا به سرمایه زیادی احتیاج دارید که حدودا بین 900000 هزار دلار تا 1.8 میلیون دلار متغیر است. شما باید به اداره مهاجرت آمریکا ثابت کنید که قصدتان کارآفرینی است و حدود معینی شغل برای شهروندان آمریکا ایجاد میکنید.
برای دریافت اولیه گرین کارت EB5 باید تعهد خود را نشان دهید به همین خاطر در ابتدا به شما یک اقامت دائم مشروط دوساله داده میشود و پس از عمل به تعهداتتان و ایجاد شغل و سودآوری، واجد شرایط دریافت اقامت دائم بدون شرط ده ساله میشوید.
انواع ویزای کار موقت آمریکا
در ابتدا به یاد داشته باشید که برخلاف اکثر کشورها شما نمیتوانید برای ویزا درخواست بدهید بلکه کارفرمای آمریکایی درخواستدهنده رسمی است و او با دریافت مدارکتان باید از جانب شما درخواست را برای سفارت ارسال کند. بسته به حرفهای که میخواهید در آن مشغول شوید باید برای ویزای کاری اقدام کنید. اما نقاط مشترکی بین همه ویزاهای کاری آمریکا وجود دارد مثل:
- درخواست ویزا باید از سمت کارفرمای آمریکایی برای متقاضی صورت گیرد.
- وجود خارجی شرکت آمریکایی باید به اثبات رسیده باشد.
- ویزای کاری باید اعتبار محدودی داشته باشد.
- پیشنهاد شغلی باید مربوط به همان کارفرمای درخواستدهنده باشد.
ویزای H-1B
این ویزا برای شغلهای تخصصی در سطح تحقیق و توسعه و حتی همکاری با وزارت دفاع است. برای دریافت این ویزا لازم است که مدرک تحصیلی عالی داشته باشید.
ویزای H-1B1
این ویزا بر اساس قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی است. شما برای اخذ این نوع ویزا نیاز است که حداقل چهارسال در حوزه تخصصی که میخواهید کار کنید تحصیل کرده باشید.
ویزای H-2A
این ویزا برای کارگران کشاورزی است که به طور فصلی کار میکنند. البته فقط کشاورزان بعضی کشورها اجازه دریافت این ویزا را دارند و اگر قرار است در آمریکا به کشاورزی بپردازند باید سود خوبی برای ایالات متحده داشته باشد.
ویزای H-2B
این ویزا دقیقا شبیه به ویزای H-2A است با این تفاوت که صرفا کشاورزان را دربر نمیگیرد بلکه کارگران در حرفههای دیگر که به طور فصلی و موقت کار میکنند اجازه دریافت این ویزا را دارند. این ویزا نیز برای بعضی کشورها آزاد است و صرفا به شرط سود بالای ایالات متحده به فرد داده میشود.
ویزای H-3
این ویزا برای کسانی است که در دسته افراد استثنائی قرار میگیرند. این ویزا به این افراد اجازه میدهد که به آمریکا بروند و دورههای کارآموزی یا آموزشی که در کشور خود در دسترس نیست را بگذرانند. اعطای این ویزا بسیار سخت است و فرد باید از فیلترهای مشخصی عبور کند.
ویزای I
این ویزا مختص خبرنگاران، روزنامهنگاران و همه کسانی که در رسانه کار میکنند است. افرادی که دارای این ویزا هستند قادرند به ایالات متحده سفر کنند و اطلاعات رسانهای را جمعآوری کنند.
ویزای L1
یکی دیگر از ویزاهای کار آمریکا ویزای L1 است. این ویزا برای شرکتهایی که در کشورهای دیگر شعبه دارند و قصد جابهجایی کارمندان به آمریکا را دارند مناسب است. فقط مدیران، مدیران اجرایی و متخصصان میتوانند برای این ویزا درخواست بدهند. مهمترین شرط اخذ ویزای L1 این است که فرد طی سه سال اخیر به مدت یک سال کامل در این شرکت استخدام شده باشد و برای آن به طور مداوم کار کرده باشد.
ویزای P-1
این ویزا معمولا برای ورزشکاران و در هنگام برگزاری مسابقه ورزشی ارائه میشود. ورزشکار باید در سطح بین المللی مشهور باشد تا بتواند این ویزا را اخذ کند. همچنین ویزای P-1 به افرادی که حمایت از ورزشکار را برعهده دارند نیز داده میشود.
ویزای P-3
این ویزای کار به هنرمندانی داده میشود که برای یک اجرای هنری مثل اجرای موسیقی یا تئاتر قصد رفتن به آمریکا را دارند. افرادی که سمت اجرا، آموزش یا مربیگری را در این اجراها به عهده دارند یا کسانی که از این افراد حمایت میکنند میتوانند موفق به دریافت این ویزا شوند.
ویزای R-1
این ویزا برای کسانی است که در سازمانهای مذهبی مشغول به فعالیت هستند البته فقط کسانی که در وزارتخانهها شغل مربوط به امور مذهبی دارند قادر به دریافت این ویزا هستند.
ویزای TN
این ویزای کار مخصوص افراد تابع کانادا است. ویزای TN به دانشمندان، متخصصان، مهندسان و معلمان اجازه اقامت موقت در ایالات متحده آمریکا را میدهد.
ویزای O1
ویزای O1 برای افرادی است که در زمینه هنری، آموزشی، ورزشی، تجارت و رسانه سرآمد هستند و برای نشان دادن تخصص خود در عرصههای بین المللی نیازمند این ویزای کار هستند.
ویزای C-1/D
این ویزا مخصوص نیروهای مسیر دریایی، هوایی،زمینی و خدمه آنها است. ویزای C-1/D اغلب برای خلبانان، ملوانان، مهمانداران کشتی، هواپیما و خدمه آنها صادر میشود.
مدارک لازم برای اخذ ویزای کار آمریکا
قبل از اقدام به درخواست ویزای کار آمریکا موارد ضروری وجود دارند که باید رعایت کنید اگر در درخواست شما برای ویزا این موارد رعایت نشده باشد سفارت این اجازه را دارد که درخواست ویزا را رد کند. بنابراین اگر قصدتان کار در آمریکا است به تمام موارد ضروری که از اهمیت بالایی برخوردارند توجه کنید تا به هدف خودتان برسید. برای اینکه درمورد این موارد ضروری ابهامی برایتان وجود نداشته باشد ما همه آنها را به تفصیل بیان میکنیم.
حتما از آمریکا جاب آفر داشته باشید
قبل از اینکه برای ویزای کاری اقدام کنید باید در آمریکا جاب آفر داشته باشید و در آن قبول شده باشید. آمریکا این امکان را برای شما فراهم نمیکند که ابتدا به آنجا سفر کنید سپس کار پیدا کنید. حتما باید از قبل یک پیشنهاد شغلی داشته باشید. این مورد به این دلیل است که برای درخواست ویزای کاری آمریکا کارفرمای شما باید اقدام کند و سفارت از او مدارکی مبنی بر پذیرفته شدن شما در شغل موردنظر میخواهد.
درخواست اشتغال به اداره مهاجرت آمریکا تایید شده باشد
مهمترین مدرکی که شما قبل از درخواست ویزای کاری نیاز دارید داشتن تاییدیه درخواست اشتغال کارمند موقت است. قبل از اینکه برای ویزا اقدام کنید باید تاییدیه درخواست اشتغال کارمند موقت را از خدمات شهروندی و مهاجرت ایالات متحده گرفته باشید. برای این کار کارفرمای آمریکایی شما باید برای درخواست دادن به این اداره اقدام کند.
فقط زمانی میتوانید پروسه دریافت ویزا را شروع کنید که این درخواست تایید شود. اما باز هم نمیتوان گفت که تایید شدن این درخواست، به منزله تایید شدن درخواست ویزای کاری شما است. چراکه درخواست ویزا در سفارت انجام میشود و اینها دو اداره جدا از هم هستند. ممکن است اداره مهاجرت درخواست اشتغال کارمند موقت را تایید کند اما سفارت درخواست ویزای کاری را به دلایلی رد کند.
گواهی کار توسط وزارت کار تایید شده باشد
گواهیهای H-1B، H-1B1، H-2A و H-2B به تاییدیه گواهی کار نیاز دارند. این گواهی ثابت میکند که کارفرمایان آمریکا به نیروهای غیرمهاجر نیاز دارند همچنین موقعیت شغلی موردنظر با کارمندان آمریکایی پر نمیشود. کارفرمای آمریکایی قبل از درخواست کارمند موقت به اداره مهاجرت باید به وزارت کار از سمت شما درخواست تایید گواهی کار بدهد. این گواهی تایید میکند که حضور شما به عنوان کارمند موقت ضرری به فرصتهای شغلی شهروندان آمریکا وارد نمیکند.
شرایط ویزای کار آمریکا
بعد از اینکه مدارکی که قبل از درخواست ویزای کار آمریکا را تهیه کردید برای درخواست ویزا به مدارک زیر نیاز دارید:
- پاسپورتی که برای کل مدت زمان اقامتتان و شش ماه بعد از آن اعتبار داشته باشد.
- عکسی که بر روی ویزا قرار میگیرد و همراه برگه درخواست به سفارت ارائه میشود.
- شماره رسیدی که در تاییدیه درخواست کارمند موقت از اداره مهاجرت آمریکا گرفتید.
- برگهای که نشان دهد درخواست کارمند موقت را دادهاید، هزینه آن را پرداخت کردهاید و تایید شده است.
به غیر از این مدارکی که برای تمام ویزاهای کاری آمریکا نیاز است، بسته به نوع ویزای کاری مدارک خاصی هم از سوی سفارت درخواست میشود. برای اینکه از مدارک موردنیاز ویزای کاری خود به طور تمام و کمال اطلاع پیدا کنید بهتر است با سفارت آمریکا ارتباط بگیرید و جزئیات مدارک بیشتر را از آنها جویا شوید.
بازگشت به کشور پس از کار
پس از اینکه اعتبار ویزای کاری شما تمام شد و کاری برای انجام دادن در امریکا نداشتید باید به کشور خود برگردید. شما باید برای بازگشت به کشور متعهد شوید. بسیاری از ویزاهای کاری به جز ویزای H-1B و L به این تعهد نیاز دارند. برای اینکه تعهد خودتان را ثابت کنید باید مدارکی را ارائه دهید. مدارک شامل موارد زیر است:
- ارائه وضعیت اقتصادی
- روابط خانوادگی
- برنامههایی برای آینده
- سند محلی برای بازگشت و اسکان در آن
مراحل درخواست ویزای کار آمریکا
اگر مدارکی که در بالا ذکر شد را آماده کردید، تاییدیههای موردنیاز را گرفتید و از کامل بودن مدارک مطمئن شدید حالا وقت شروع درخواست برای ویزای کار آمریکا است. مراحل درخواست ویزای کار آمریکا را در زیر برایتان آوردهایم:
درخواست ویزای کار آنلاین خود را چاپ کنید
درخواست ویزای کار آنلاین به نام DS-160 شناخته میشود. شما باید دقت داشته باشید که اطلاعات صحیح را در این فرم وارد میکنید. چنانچه اطلاعات واردشده نادرست باشد، به دلیل اطلاعات غیرمعتبر سفارت درخواست شما را رد میکند. DS-160 به اکثر زبانها ترجمه شده است ولی اطلاعات شما باید به زبان انگلیسی وارد شوند.
خود را برای مصاحبه آماده کنید
سفارت آمریکا به طور مداوم به درخواستهای زیادی پاسخ میدهد؛ بنابراین بعد از اینکه درخواست خود را ارائه کردید باید خود را برای مصاحبه آماده کنید. مصاحبه برای افراد 14 ساله تا 79 ساله الزامی است اما با کمتر یا بیشتر از این سن مصاحبه صورت نمیگیرد.
در مصاحبه حضور داشته باشید
سفارت آمریکا برای اینکه درخواست شما را برای ویزای کاری تایید کند نیاز به شناخت جامعی از شما و اهدافتان دارد. سفارت آمریکا از طریق فرم DS-160 و مصاحبه این شناخت را به دست میآورد. بنابراین بسیار مهم است که خود را به طور مناسب، دقیق و صریح معرفی کنید. در مصاحبه حضور داشته باشید و سوالاتی که از شما پرسیده میشود را به دقت جواب دهید. اگر در جوابهایتان حقیقت را بیان نکنید مصاحبهکنندگان آموزشدیده متوجه این اتفاق میشوند و درخواست ویزای کاری شما را رد میکنند.
مراحل آخر را انجام دهید
در مرحلههای آخر درخواست ویزا، سفارت شما را برای ثبت اثر انگشت دیجیتالی میفرستد و در نهایت از شما میخواهد هزینههای درخواست ویزا را به طور کامل بپردازید. البته هنگامی که ویزای شما صادر شد باید هزینههای صدور ویزا را نیز پرداخت کنید. هزینه صدور ویزا را کشور آمریکا تعیین میکند.
حقوق شما به عنوان کارمند موقت
بعد از اخذ ویزای کاری آمریکا شما به عنوان کارمند موقت آمریکا حقوقی دارید و میتوانید در مواقع لزوم از آنها استفاده کنید. حتی اگر کسی حقوق شما را رعایت نکرد میتوانید آن را به مراجع ذیصلاح گزارش دهید و در موارد شدیدتر از آن فرد شکایت کنید. شکایت کردن شما باعث نمیشود که برای ویزای شما اتفاقی رخ دهد یا اینکه سفارت آمریکا بتواند شما را به ایران برگرداند. آمریکا این حق را به شما داده است و شما میتوانید از آن به راحتی استفاده کنید.
تمدید ویزای کاری
یکی از این حقوق، تمدید ویزای کاری است. البته اگر اعتبار ویزای شما تمام شود فورا باید کشور آمریکا را ترک کنید. اگر بعد از پایان اعتبار ویزا به ایران برنگردید احتمالا پروسه تمدید ویزای کاری آمریکا برای شما سخت یا غیرممکن خواهد شد. شما باید قبل از اینکه اعتبار ویزا تمام شود درخواست خود را به سفارت ارئه دهید.
درخواست ویزا برای خانواده
بعد از اینکه ویزای کاری خود را دریافت کردید یکی از حقوقتان این است که برای خانواده خود درخواست ویزا بدهید. اما درخواست ویزا برای خانوادهتان کمی با نوع ویزای خودتان فرق میکند ولی در همان دسته قرار دارد. اگر ویزای H دارید برای خانواده میتوانید برای ویزای H-4 درخواست دهید. درصورت داشتن ویزای L خانواده را با ویزای L-2 میتوانید به آمریکا ببرید. اگر نوع ویزای شما Q است خانواده تان میتوانند ویزای Q-3 را بگیرند. به همین منوال با ویزای O خانوادهتان باید برای ویزای O-3 و با ویزای P خانوادهتان باید برای ویزای P-4 درخواست دهند.
در صورت فسخ قرارداد کاری چه اتفاقی برای ویزا می افتد؟
یکی از سوالات متداولی که پرسیده میشود این است که اگر کار کارمند تمام شود یا به هر دلیلی تمایل به ادامه همکاری نداشته باشد ولی ویزای کاری همچنان اعتبار داشته باشد چه اتفاقی میافتد؟
اگر کارمند نخواهد با کارفرمای آمریکایی به کار خود ادامه دهد و به نوعی قرارداد را فسخ کند ویزای او نیز دیگر اعتباری ندارد. ویزای فردی که کارمند موقت است یک ویزای کاری است و باید برای مقاصد کاری استفاده شود بنابراین با اتمام کار اعتبار آن هم به اتمام میرسد حتی اگر به صورت قانونی هنوز اعتبار داشته باشد.
فسخ قرارداد به منزله این است که کارمند باید به کشور خود برگردد و دیگر نمیتواند برای اقامت خود از ویزای کاری استفاده کند. اگر کارمند با استفاده از ویزای کاری خود، خانواده را هم به آمریکا برده باشد ویزای آنها نیز باطل میشود زیرا این ویزاها به ویزای کاری کارمند مرتبط هستند.
اگر کارمند و خانواده او بخواهند به دلایل دیگری به جز کار در آمریکا بمانند میتوانند بسته به نوع اقامت خودشان ویزای مرتبط بگیرند. به عنوان مثال میتوانند ویزای توریستی آمریکا یا ویزای تجاری بگیرند اما باز هم نیاز است که به سفارت مراجعه و مدارک لازم را تهیه کنند و درخواست خود را ارائه دهند.
کلام آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تمام مراحل و انواع اخذ ویزای کار آمریکا را بیان کنیم. این مراحل در ظاهر ساده هستند اما در عمل ممکن است درگیر امور اداری پیچیده شود و شما را از این راه دلسرد کند. پیشنهاد ما این است که از یک موسسه مهاجرتی قانونی کمک بگیرید.
موسسه مهاجرتی صبا ویزا، شما را در گرفتن پیشنهاد شغلی یاری میکند و مدارکی که موردنیاز است را به طور کامل به شما معرفی میکند. وکیل مهاجرتی اگر لازم باشد با کارفرمای آمریکایی شما ارتباط میگیرد و خطرات احتمالی را گوشزد میکند. او تا پایان تایید درخواست ویزا شما را همراهی میکند و روند این درخواست را تا زمان گرفتن نتیجه پیگیری میکند. این تمام آن چیزی است که شما در پروسه اخذ ویزا نیاز دارید. یک همراهی واقعی!
نظر خود را با ما در میان بزارید