در ابتدای امر بهتر است شما را با کشور آلمان، کالجها و دانشگاههای این کشور و در کل با شرایط زندگی در این کشور آشنا نماییم؛ آشنایی با شرایط زندگی در یک کشور جدید که ممکن است مقصد تحصیلی یا حتی کاری و زندگی شما باشد، کمک شایانی را به تصمیم گیریتان خواهد داشت. آلمان یکی از کشورهای پیشرفته و پیشرو در حوزه علمی به حساب میآید و بنا به نیاز جهت پیشرفت مداوم در دنیای امروزی از سطح آموزشی بالایی برخوردار است؛ بالا بودن سطح آموزشی در کشور آلمان و امکان مهیا کردن یک زندگی خوب در این کشور باعث میشود که همه ساله بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان از سراسر نقاط جهان، اقدام به گرفتن ویزای تحصیلی آلمان کرده و عازم کالجها، دانشگاهها و شهرهای آلمان جهت ادامه زندگی شوند. ناگفته نماند که امکان تحصیل با هزینههای پایین در کشور آلمان مهیا است و فقط نیاز است که صلاحیت خود را برای برخورداری از این امکان نشان دهید؛ اولین قدم برای ورود به کالجها و دانشگاههای کشور آلمان جهت تحصیل در رشته دلخواه، کسب نمره قبولی در آزمون FSP آلمان است.
آزمون FSP چیست؟
کلمه FSP به اختصار معرف جمله Fest Stellungs Prüfung است که به معنای آزمون ارزیابی متقاضیان تحصیلی است که به نوعی باید آن را یکی از آزمون های ورودی دانشگاه های آلمان دانست؛ این آزمون از متقاضیان ادامه تحصیل در آلمان که ساکن کشورهایی خارج از حوزه اتحادیه اروپا از جمله ایران است، گرفته میشود. دانش آموزان و دانشجویان پس از دو ترم از شروع به تحصیل خود در کالج مورد نظر خود، باید در این آزمون شرکت کنند تا مجوز ادامه تحصیل در دانشگاه های آلمان را کسب نمایند و بتوانند ویزای تحصیلی آلمان را دریافت کنند. نکته مهمی که باید به یاد داشته باشید این است که شرط تحصیل در کشور آلمان آشنایی دانشجو با زبان انگلیسی و آلمانی است؛ پس اگر تمایل به ادامه تحصیل در کشور آلمان دارید، بهتر است که از امروز به فکر یادگیری زبان آلمانی و تقویت زبان انگلیسی خود باشید. پس از اثبات آشنایی خود به زبان آلمانی و انگلیسی و نهایتا کسب نمره قبولی در آزمون FSP امکان دسترسی به دوره تحصیلات کارشناسی را در کشور آلمان بدست خواهید آورد؛ اما اینکه بتوانید در چه رشته و موضوع تخصصی به ادامه تحصیل بپردازید به کالجی بستگی دارد که از آن تاییدیه امکان تحصیل را گرفتهاید، دارد.
دورههای کالج در کشور آلمان شامل 4 دوره متفاوت است که با توجه به زمینههای تخصصی تقسیم بندی شدهاند؛ دوره T معرف تحصیل در حوزه فنی و مهندسی، دوره S معرف تحصیل در حوزه برنامههای مطالعاتی و علوم اجتماعی، دوره W معرف تحصیل در حوزه تجارت و کسبوکار و دوره G معرف تحصیل در حوزه برنامههای مطالعات علوم انسانی میباشد؛ امکان ادامه تحصیل در هر یک از دورههای معرفی شده نیازمند ارائه مدرک دیپلم مرتبط، طبق سرفصلهای وزارت علوم کشور آلمان، علاوه بر شروط آشنایی به زبان آلمانی و انگلیسی و قبولی در آزمون FSP دارد.
لازم به توضیح است که مدارک دیپلمی که توسط کشورهای حوزه اتحادیه اروپا صادر میشوند مورد تایید وزارت علوم کشور آلمان هستند؛ بنابراین دانشجویان اتحادیه اروپا میتوانند به راحتی در کشور آلمان مشغول به تحصیل شوند، اما دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا، برای اخذ تاییدیه از وزارت علوم کشور آلمان به قبولی در آزمون FSP نیاز خواهند داشت تا امکان ادامه تحصیل را داشته باشند و به نوعی بتوانند یکی از بورسیه های تحصیلی آلمان را دریافت کنند؛ در واقع شرکت در این آزمون امکان اخذ صلاحیت علمی و اصولی منطبق بر قوانین وزارت علوم آلمان را به متقاضیان ادامه تحصیل در آلمان فراهم میآورد. بهتر است بدانید که دانشجویان بینالمللی برای شرکت در دورههای کالج و آزمون FSP آلمان معمولاً باید از طریق سرویس تبادل دانشگاهی دانشجویان بینالمللی (uni-assist) اقدام کنند؛ این مجموعه به عنوان یک واسط بین دانشگاههای آلمان و متقاضیان، امکان بررسی دقیق مدارک و تایید دانشجویان عملکرد مناسبی را برعهده دارد.
نکته آخر: کسانی که سن آنها کمتر از ۱۸ سال است، نمیتوانند در آزمون FSP شرکت کنند؛ چرا که این افراد ابتدا باید دوره دبیرستان خود را به طور کامل به پایان برسانند و دیپلم خود را دریافت نمایند تا امکان ادامه تحصیل را داشته باشند.
مواد آزمون برای دوره های مختلف آزمون FSP
همانطور که پیشتر گفته شد، ارائه مدرک دیپلم و انتخاب کالج برای ادامه تحصیل از شروط اساسی ادامه تحصیل در کشور آلمان است؛ کالجها به 4 دوره تقسیم میشوند که هر یک در حوزههای متفاوتی از علوم مهندسی، تجارت، علوم اجتماعی و علوم انسانی به جذب و پرورش دانشجویان میپردازند. بنا بر همین تفاوتها در سرفصل دروس تدریس شده در کالجها، سوالات آزمون FSP آلمان نیز که افراد باید پس از گذراندن سال اول کالج باید در آن قبول شوند، متغیر خواهد بود.
علاقهمندان به تحصیل در رشتههایی از قبیل علوم پایه، ریاضی، فیزیک، شیمی و رشتههای فنی مهندسی در دانشگاههای مهندسی آلمان، باید در دورههای T-course کالج شرکت کنند؛ سوالات مربوط به آزمون FSP برای این دانشجویان از دروسی مثل ریاضی، فیزیک و شیمی خواهد بود. علاقهمندان تحصیل در رشتههای مدیریتی و اقتصاد، ملزم به شرکت در کالجهای W-course هستند و در آزمون FSP باید به سوالاتی از دروس ریاضی، اقتصاد، حسابداری، علوم اجتماعی و … پاسخ دهند. دوره G-course مربوط به کسانی است که در رشتههای مرتبط به هنر، علوم انسانی و … مشغول به تحصیل هستند و در این دوره دروسی مثل تاریخ، ادبیات، جغرافیا و … را میخوانند. لازم به توضیح است که افرادی که تمایل به تحصیل در رشتههایی مثل پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و رشتههای پیراپزشکی در دانشگاههای آلمان هستند، ملزم به گذراندن دورههای M-course در کالج خواهند بود؛ دروس ارائه شده در این دوره شامل ریاضی، شیمی، زیست و فیزیک است.
یک مبحث مهم و مشترک در تمامی دورههای کالج برای شرکت در آزمون FSP آلمان، لزوم تسلط و آشنایی با زبان آلمانی است؛ به یاد داشته باشید که آزمون FSP شامل سؤالات شفاهی و کتبی در مورد زبان آلمانی و دروس مربوط به هر یک از کالجها است.
تعداد سؤالات و نحوه پاسخ دهی به آزمون FSP
همانطور که پیشتر گفته شد، آزمون FSP آلمان از دو بخش کتبی و شفاهی تشکیل میشود؛ در بخش کتبی سؤالات بر اساس رشتهای که فرد قصد ادامه تحصیل در آن را دارد، طراحی میشود، اما سؤالات بخش عمومی شامل آشنایی با زبان آلمانی، شیمی، کامپیوتر و ریاضی است که به صورت ثابت در تمامی آزمونها قرار دارد. به طور کلی متقاضیان شرکت در آزمون FSP میتوانند تنها دو بار در این آزمون شرکت کنند و شانس خود را برای تحصیل در دانشگاههای کشور آلمان امتحان کنند. نکته مهم این است که حدود ۸۰ درصد افرادی که برای دومین بار در این آزمون شرکت میکنند، موفق به کسب نمره قبولی خواهند شد.
مدارک لازم برای شرکت در آزمون FSP آلمان
برای شرکت در آزمون FSP، نیاز است که متقاضی تمامی مدارک لازم را به زبان اصلی و نسخه های ترجمه شده به زبانهای آلمانی و انگلیسی ارائه دهد. مدارک لازم جهت شرکت در ازمون FSP به شرح زیر میباشد:
- پرینت درخواست آنلاین با امضای فرد متقاضی
- گواهی تحصیلی: این گواهی مدارک مختلفی مانند رونوشت سوابق تحصیلی، فهرست تمامی دروس تکمیل شده به همراه نمرات و… را در برمیگیرد.
- مدرک اثبات مهارتهای زبان آلمانی: برای اینکه اثبات کنید به زبان آلمانی تسلط دارید و با آن آشنا هستید باید مدرک زبان با سطح (CEFR) B1 را ارائه دهید.
شرایط ثبت نام در آزمون FSP
برای ثبت نام در آزمون FSP که به نوعی یکی از آزمون های ورودی دانشگاه های آلمان است، نیاز است که یک سری مدارک را ارائه نمایید که به شرح زیر است:
- آشنایی با زبان انگلیسی
- گذراندن مقطع دبیرستان در کشور مقصد
- ارائه کپی پاسپورت
- ارائه رزومه
- مدرک زبان آلمانی (مدرک آزمون Testdaf یا آزمون DSH)
زمان آزمون FSP آلمان
شروع ترمهای تحصیلی کالجهای کشور آلمان در ماههای سپتامبر و ژانویه میباشد؛ از این رو متقاضیان بینالمللی باید زمان درخواست ادامه تحصیل در کشور آلمان، گذراندن دوره یک ساله اول در کالج و شرکت در آزمون FSP، حداکثر برای دو بار را درنظر داشته باشند که بتوانند در موعد مقرر به ادامه تحصیل خود بپردازند.
حداقل نمره قبولی در آزمون FSP آلمان
در آزمون FSP آلمان نیز همچون دیگر آزمونهای ورودی دانشگاهها که در سرتاسر جهان برگزار میشود، یک حداقل نمره برای قبولی دانشجویان در نظر گرفته میشود. متقاضیان این آزمون میتوانند حتی در دانشگاه های برتر آلمان نیز تحصیل کنند. سیستم نمره دهی در این آزمون به این صورت است که دانشجویان پس از برگزاری جلسه آزمون کتبی و آزمون شفاهی یک نمرهای بین 1 الی 5 کسب خواهند کرد. به یاد داشته باشید که نمره بالاتر یعنی شانس ادامه تحصیل را از دست میدهید؛ به طور واضح اگر با یک مثال بخواهیم به سیستم نمره دهی بپردازیم، فردی که نمره ۵ را کسب کند در این آزمون شکست میخورد و نمیتواند برای تحصیل در دانشگاه های آلمان ثبتنام نماید. باید به این نکته توجه داشت که حداقل نمره قبولی بسته به نوع رشته تحصیلی، متفاوت خواهد بود؛ اما حداقل نمره قبولی برای پذیرفته شدن در اکثر رشتهها و دانشگاههای کشور آلمان نمره ۲.۵ است یعنی نمره شما نباید از لحاظ عددی بزرگتر از مقدار 2.5 باشد. افرادی که در این آزمون نمره ۱ یا ۱.۵ دریافت میکنند جزو بهترین نمرات هستند و میتوانند در رشتههایی مانند پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی و یا هر رشتهای که در نظر دارند، در بهترین دانشگاههای کشور آلمان مشغول به تحصیل شوند.
سخن پایانی
به صورت کلی باید گفت که برای ادامه تحصیل در کشور آلمان نیاز دارید که حداقل 18 ساله باشید و دوره تحصیلی خود را تا مقطع دیپلم سپری نمایید. در ادامه با یادگیری زبانهای انگلیسی و آلمانی میتوانید به کمک سرویس تبادل دانشگاهی دانشجویان بینالمللی نسبت به اخذ پذیرش از کالجهای کشور آلمان اقدام نمایید و متقاضیان تحصیل در مقاطع کارشناسی در آلمان و کارشناسی ارشد در آلمان و کالجهای آلمان را شروع کنند. تحصیل در آلمان صرفا اخذ پذیرش از کالجها نیست و در ادامه باید با قبولی در آزمون FSP به سراغ دانشگاه و رشته مورد علاقه خود مانند تحصیل پزشکی در آلمان و تحصیل دندانپزشکی در آلمان بروید که بتوانید آینده مطلوب خود را به بهترین نحو شکل دهید. در نهایت امیدواریم که در این راه با تصمیمات هوشمندانه و دقیق لذت یک دوره تحصیلی خوب و زندگی ارامی را در کشور آلمان تجربه نمایید.
نظر خود را با ما در میان بزارید